Iako se sojino, zobeno, rižino i bademovo mlijeko danas najčešće ističu kao zdravija varijanta mlijeka, doktori tvrde da će se mnogi ljudi iznenaditi kad otkriju da i te zamjenske vrste mogu prouzročiti istovjetne želučane tegobe kao i kravlje.
35-godišnja Sarah Gmyr iz Connecticuta, nakon dijagnosticiranja intolerancije na laktozu, prebacila se na sojino mlijeko. No ubrzo je počela imati gadne želučane tegobe. Naime, napuhala bi se doslovno nakon svakog obroka i liječnici su počeli sumnjati da boluje od raka jajnika. Brzo je započela s eliminacijskom dijetom i saznala da ima problema s glutenom, točnije sa sojom koju je počela više konzumirati i koja je uzrokovala još veće tegobe od kravljeg mlijeka.
Gmyr nije sama. Nije rijetkost da se ljudi kojima se dijagnosticira intolerancija na laktozu, ili čak i oni koji imaju neobjašnjive probavne smetnje, prebace na zamjenu za mliječne proizvode, koja također može uzrokovati probleme. Dr. Kevin Ghassemi, gastroenterolog s Meidicinskog Sveučilišta na UCLA-u smatra da nije vjerojatno da su ljudi u tolikoj mjeri alergični na zamjenu za mlijeko, koliko je riječ o živčanoj osjetljivosti. Naime nešto u tim zamjenama uzrokuje iritaciju crijeva, iako nije još otkriveno što točno.
Također, moguće je da se prvotne smetnje pojavljuju kao placebo efekt ili pak da tijelu jednostavno treba neko vrijeme kako bi postalo otpornije na bjelančevine koje se nalaze u zamjenskom napitku.
Kod nekih osoba zamjena može proteći prilično bolno, čak i ako inače nisu bili alergični na namirnicu od koje piju mlijeko. Gastroenterologinja dr. Octavia Pickett-Blakely svim pacijentma preporučuje da prelazak na novo mlijeko započnu polako i postepeno, kako bi bili sigurni da ne postoji intolerancija.
Iako neka biljna mlijeka sadrže kalcij i vitamin D, nemojte očekivati da će ih imati u istoj količini kao ona životinjska. A u kalciju se krije i najveći problem. Naime, iako mnogi vegetarijanci i vegani tvrde da se sasvim dovoljno kalcija može dobiti iz zelenog povrća, morali biste pojesti tri tanjura kelja kako bi dobili jednaku količinu koju možete dobiti iz veće šalice mlijeka. A to je tek četvrtina preporučene dnevne doze za odraslu osobu.