Koliko šećera je dopušteno?
"Dnevno ne bismo smjeli unijeti više od šest žličica šećera. Povećani unos šećera u organizam može potaknuti razvoj dijabetesa, srčanih bolesti, povisiti krvni tlak, masnoće u krvi i razvoj Alzheimerove bolesti. Šećer uvelike utječe na slabljenje imunološkog sustava, samim time potiče alergije, autoimune bolesti, karcinome", objasnila nam je ranije nutricionistkinja Bunić.
(Foto: Thinkstock)
Šećer u voću
Registrirana dijetetičarka Emily Tills za Popsugar također je navela kako se ne preporučuje više od 25 grama šećera. Međutim, dodala je kako ova preporuka ne uključuje šećere u cjelovitim i neprerađenim namirnicama kao što su mlijeko, voće i povrće.
"Prirodni šećeri su drukčiji od dodanih šećera kao što je granulirani šećer, fruktoze iz kukuruznog sirupa ili sirovog šećera", objasnila je nutricionistkinja Rachel Stahl za Popsugar. Ovi dodani šećeri često su dio prerađene hrane i to su šećeri koje trebate izbjegavati.
(Foto: Thinkstock)
Kako znate da konzumirate previše šećera?
Šećer drukčije utječe na svaku osobu. Neki osjećaju sreću i veliku količinu energije. Drugi ljudi nakon konzumiranja šećera mogu vrlo brzo osjećati glad, ali i nedostatak energije. Šećer može uzrokovati nadimanje, a možete osjećati veliku želju za slatkim i kao da ga ne možete prestati jesti.
(Foto: Thinkstockphotos.com)
Koji su dobrobiti od manjeg unosa šećera?
"Dugoročni učinci konzumiranja dodanog šećera mogu biti povišena razina triglicerida i kolesterola u tijelu", objasnila je Emily, što može stvoriti koronarnu bolest srca. Konzumiranje previše šećera također može uzrokovati debljanje, promjene raspoloženja i glavobolje.
(Foto: Thinkstockphotos.com)
Postoje i dokazi koji upućuju na to da bi konzumiranje puno dodanih šećera može povisiti krvni tlak, upozorava Jackie. Neka istraživanja također pokazuju da unos velikih količina šećera povećava oksidativni stres i upale. Smanjivanje šećra može smanjiti sve ove rizike. Također će vaše tijelo imati više prostora za hranu koja ima nutritivnu vrijednost zbog koje ćete imati puno više energije.
Kako smanjiti unos šećera?
Svakako ne želite eliminirati sav dodani šećer jer će zabrana samo dovesti do veće žudnje, zbog čega ćete se čak i prejedati. Jackie preporučuje da dopustite sebi unos šećera, ali uz određene principe. "Konzumiranje slatkiša i njihovo redovito uključivanje u prehranu je najbolje što možete učiniti kako biste spriječili da se osjećate uskraćeno", rekla je Jackie.
Podijelila je nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da smanjite unos šećera:
- Možda cijelo vrijeme jedete šećer jer mislite da ga ne biste smjeli jesti, a zbog toga samo više žudite za njim, objasnila je Jackie. Dopustite sebi jednom dnevno šećer i tako ga nećete imati potrebu jesti cijeli dan. Uz ručak uzmite komad čokolade ili sladoled, ali neka količina bude pod kontrolom. Mala količina dovoljna je da zadovolji vaše žudnje.
- Nemojte se izgladnjivati, dalje savjetuje Rachel. Glad povećava vašu žudnju za hranom koja će vam brzo povećati energiju, kao što je šećer.
- Neka vaš prvi obrok u danu bude pun proteina kao što su jaja, zdravih masnoća (maslac od kikirikija) i kompleksnih ugljikohidrata kao što su zob i voće. Imat ćete dovoljno energije koja će vam pomoći da žudite za šećerom.
- Hrana koju trebate izbjegavati kako biste izgubili masne naslage oko struka
(Foto: Pexels)
Još dodatnih savjeta
- Unesite dovoljno zdravih masnoća, njima je potrebno dulje vrijeme da se probave što pomaže da razina šećera u krvi bude stabilna. Konzumirajte namirnice kao što su maslinovo ulje, avokado i orasi.
- Povećajte unos voća i povrća koji će vam pomoći da ne osjećate žudnju za šećerom.
- Konzumirajte svježe voće za večeru ili uzmite smrznuto voće umjesto sladoleda.
- Spavajte dovoljno jer nedostatak sna može povećati želju za slatkim.
- Ako s hranom smirujete stres pronađite neke druge stvari za smirivanje stresa.
"Zacrtajte male i realne ciljeve kada je riječ o smanjenju šećera", predložila je Emily. Na primjer, ako pijete tri gazirana pića dnevno pokušajte ga smanjiti na dva već u prvom tjednu. Zatim tjedan ili kasnije nakon toga, pokušajte smanjiti još i više, sve dok se ne budete osjećali dobro. To možete učiniti s desertom ili čokoladom, krafnama, šećerom u kavi ili javorovim sirupom u svojoj zobenoj kaši.
(Foto: Pexels)