U usporedbi sa sojinim i rižinim mlijekom, bademovo mlijeko sadrži više vitamina i minerala, a za razliku od mlijeka dobivenog od životinja, ova tekućina ne sadrži ni kolesterol niti laktozu. Ne sadrži niti kazein, mliječni protein koji je po svom kemijskom sastavu sličan glutenu, pa je bademovo mlijeko odličan izbor za one alergične na gluten. Kako ne sadrži nikakve tvari životinjskog porijekla, pogodno je za vegane i vegetarijance koji ne konzumiraju mliječne proizvode. Za razliku od sojinog mlijeka koje je bogato proteinima, ali ne i vlaknima i mineralima te rižinog mlijeka koje nije posebice dobar izvor nutritivnih tvari – zbog čega ih je neophodno obogatiti vitaminom D, kalcijem i ostalim tvarima – bademovom mlijeku nisu potrebne dodatne nutritivne tvari. Bademovo mlijeko možete napraviti sami i ono će imati jednake nutritivne vrijednosti kao i tvornički proizvedeno mlijeko, dok biste istovremeno trebali kupovati tvornički proizvedeno sojino i rižino mlijeko kako biste bili sigurni da su obogaćeni potrebnim vitaminima i mineralima. Bademovo mlijeko nije lako kvarljivo, ne sadrži zasićene masne kiseline i kolesterol, ali sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju blagotvoran učinak na vaše srce, poboljšavaju pamćenje i raspoloženje te ublažavaju simptome artritisa. Bademi sadrže vitamin E, mangan, selen magnezij, kalij, cink, željezo, vlakna, fosfor i kalcij. Flavonoidi iz bademovog mlijeka smanjuju rizik od nastanka raka i sprečavaju nastanak prijevremenih znakova starenja. Zbog visoke razine vitamina E, koji je veoma moćan antioksidans, bademi i bademovo mlijeko odlični su u prevenciji raka. Bademovo je mlijeko odličan izvor proteina: jedna porcija bademovog mlijeka (250 mililitara) sadrži otprilike jedan gram proteina i oko 1 gram dijetalnih vlakana, otprilike 40 kalorija (šalica kravljeg mlijeka ima 150 kalorija) i malo ugljikohidrata, odnosno oko 2 grama. Ovakva porcija sadrži i oko 3 grama masti, što je jednako količini masti u rižinom mlijeku. Ove su masti nezasićene, zbog čega je ovaj napitak dobar izbor za one koji pate od srčanih bolesti.
Postupak pripreme
Šalicu neoguljenih badema potopiti u vodu preko noći (6 do 8 sati), pa ih ubaciti u blender, uliti litru vode i miksati dok se smjesa ne pretvori u 'mliječnu' tekućinu (umjesto blendera možete koristiti i štapni mikser). Dobivenu tekućinu procijediti kroz cjediljku ili pamučnu gazu te po želji dodati med, cimet ili koju drugu aromu. Osušeni ostaci badema mogu se upotrijebiti za kolače ili kruh. Bademovo mlijeko uliti u staklenu bocu i spremiti u hladnjak. Ovaj napitak u hladnjaku može stajati tri dana.
Izvor: proform.hr