Možda ste čuli za tihe znakove srčanog ili moždanog udara, ali smanjenje tih zdravstvenih rizika jako je važno. Vježbanje i spavanje sjajne su navike koje smanjuju rizik, ali nikako nemojte zanemariti važnost prehrane. Prema istraživanju, u svoju prehranu trebali biste dodati hranu bogatu kalijem, što znači i banane.
Što kaže novo istraživanje?
Istraživači sa Sveučilišta Alabama otkrili su da svakodnevno konzumiranje banana može spriječiti moždani i srčani udar. Njihova studija imala je za cilj utvrditi kako kalij utječe na protok krvi i zdravlje arterija. Ispitivanje su radili na miševima koji su imali tri vrste prehrane - s niskom, normalnom ili visokom količinom kalija. Miševi koji su imali prehranu s malo kalija imali su teže prohodne arterije. Miševi koji su imali veću razinu kalija, s druge strane, nisu imali toliko čvrste arterije.
(Foto: Profimedia.hr)
Ranija istraživanja podržavaju važnost kalija
Prethodne studije i podaci također pokazuju da prehrana bogata kalijem pomaže kod snižavanja krvnog tlaka i smanjivanja rizika od srčanih bolesti, objašnjava kardiolog Ragavendra Baliga sa Sveučilišta Ohio, a piše Taste of Home. "Jedna analiza objavljena u časopisu Journal of American College of Cardiology iz 2011. uključivala je podatke iz 11 studija i 250.000 ljudi", kaže dr. Baliga. "Ovo istraživanje pokazuje da je povećani dnevni unos kalija od 1540 mg povezan sa smanjenjem rizika od moždanog udara za 21 posto", kaže Baliga za Taste of Home.
Ovo istraživanje Sveučilišta Alabama je prvo koje je pokušalo otkriti koliki utjecaj minerali imaju na kardiovaskularno zdravlje. Unos dovoljno kalija pomaže u održavanju rada zdravog srca, objašnjava Michelle Routhenstein, nutricionistkinja za prevenciju zdravlja srca. "Kada nedostaje kalija može doći do aritmije srca i potencijalno se narušiti dotok krvi u mozak, mišiće i organe", kaže dalje. Prema stručnjacima, kalij također poboljšava rad srca i regulira njegov rad, pomaže u probavljanju ugljikohidrata i gradi mišiće.
Banana nije jedina namirnica koja sadrži kalij
"Rezultati studije su obećavajući", rekao je liječnik Ali Webster, suradnik u Međunarodnom vijeću za informacije o hrani. Međutim, istraživači još uvijek trebaju napraviti istraživanje na ljudima. "Sigurno neće naškoditi ako jedete hranu bogatu kalijem svaki dan, osim ako niste dobili upute od liječnika da pazite na unos", kaže Webster. "Ali ne možemo reći da jedna specifična hrana spriječava kardiovaskularne bolesti", dodaje. Također, treba uzeti u obzir cjelokupnu prehranu kao i druge čimbenike rizika, dodaje Routhenstein.
Za većinu ljudi konzumiranje hrane bogate kalijem poput banana, batata, graha i tamnog lisnatog zelenog povrća doprinijet će zdravoj prehrani i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, prema Websteru. Iako banane imaju dobru reputaciju jer sadrže puno kalija, dr. Baliga svojim pacijentima obično preporučuje brokulu, špinat, mrkvu, cvjetaču i drugo povrće.