umjesto sunca /

5 odličnih izvora vitamina D, osobito zimi

Image
Foto: Pexels

Vitamin D najbolje upijamo izlažući se sunčevim zrakama, no zimi je sunca premalo pa nutrijent bitan za zdravlje kostiju, zuba, mišića, mozga, srca, općenito imuniteta i mentalnog zdravlja treba potražiti na drugim mjestima. Klikom na SLJEDEĆA pronaći ćete namirnice koje obiluju vitaminom D

20.1.2020.
13:11
Pexels
VOYO logo

Gljive


Gljive imaju jedinstvenu sposobnost da pod utjecajem UV zraka stvaraju vitamin D koji ljudski organizam može učinkovito apsorbirati. To znači da treba posegnuti za šumskim gljivama koje su vidjele sunca, a ne onima komercijalno uzgojenima u mračnim prostorima. Pri kupnji gljiva vodite računa da su svježe i da dobro izgledaju. Ako niste stručnjak za gljive ne berite ih sami.

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žumanjci

Žumanjak obiluje nutrijentima potrebnima za razvoj pilića pa time i vitaminom D. Kokoši koje šetaju po dvorištu ili livadi izložene su sunčevom svjetlu pa i njihova jaja sadrže puno više vitamina D od jaja kokoši iz kaveznog uzgoja. Ukoliko ste u mogućnosti, jedite jaja iz organskog uzgoja. Bogatija su hranjivim tvarima.

(FOTO: Pexels)

Sir

Sir je prirodni izvor vitamina D, no ne sadrži ga u velikim količinama kao što je slučaj kod gljiva i žumanjaka. Razina vitamina D u njemu uvelike ovisi o načinu na koji je proizveden. Tako primjerice cheddar ima više vitamina D od mozzarelle, meki sirovi poput svježeg sira ili krem sira gotovo uopće ne sadrže ovaj vitamin. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Namirnice u koje se dodaje vitamin D

I dok neka hrana prirodno obiluje vitaminom D, u neku se on dodaje. Primjerice kravlje mlijeko, jogurt, maslac i napici poput bademovog, sojinog  ili rižinog mlijeka nerijetko su obogaćeni vitaminom D, što će proizvođač istaknuti na proizvodu. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Suplementi


Ako sumnjate da imate manjak vitamina D, prije no što posegnete za suplementima, provjerite krvnu sliku. Kao što se lijekovi ne smiju uzimati bez liječničkog nadzora, nije preporučljivo niti vitamine konzumirati na svoju ruku.

Naime, vitaminom D se možemo predozirati i ozbiljno ugroziti zdravlje. Simptomi trovanja vitamin D su: manjak koncentracije, depresija, abdominalna bol, povraćanje, visoki krvni tlak, gubitak sluha, psihoze, a u ekstremnim slučajevima otkazivanje bubrega i padanje u komu. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Masna hrana

I za kraj, no ne manje bitno - vitamin D je topiv u mastima što znači da će ga tijelo bolje apsorbirati ukoliko jedemo masnu hranu poput lososa, jesetre, tune, maslinovog ulja, maslaca, orašastih plodova. Sve ove namirnice obiluju zdravim masnoćama koje su prijeko potrebne organizmu. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo