Za razliku od repe, žuta koraba je i veći dio strši iznad tla.
Žuta koraba zdravo je povrće koje pomaže kod raznih
zdravstvenih problema. Donosimo vam sve prednosti ovog
okusnog povrća
Sorta žutoga mesa ukusnija je od ostalih i stoga više popularna.
To je nezahtjevna i izdržljiva biljka. Žuti cvjetovi imaju male
latice i složeni cvat.
Žuta koraba je vrlo zdravo povrće koje u sebi sadrži
bjelančevine, ugljikohidrate, biljno ulje, vitamin C, vitamin B1.
Kod kuhanja je vitamin C vrlo stabilan, a ima intenzivan miris
koji potječe od eteričnih ulja.
Žuta koraba jede se kuhana u juhama, umacima i prilozima. Mlade
hibridne repe ukusne su i sirove.
Žuta koraba se može i kiseliti te se za zimu sprema slično kao
kiseli kupus.
Kemijski sastav repe pokazuje zanimljiv sadržaj betakarotena
(1,98 mg/100 g) i vitamina C (30 mg/100 g).[1]
Žuta koraba koristi se i za prehranu domaćih životinja.
Žuta koraba je vrlo otporna na hladnoću, dok preveliku sunčevu svjetlost i vrućinu ne podnosi. Optimalna temperatura za uzgoj žute korabe kreće se od 15 do 18 stupnjeva Celzijusa.
Za prehranu se koristi isključivo njezin korijen koji je specifičnog loptastog oblika te pomalo slatkastog okusa. No, žuta koraba nije samo ukusno već i ljekovito povrće. Zahvaljujući nutritivnim vrijednostima koje sadrži, morali biste je konzumirati što češće. Obiluje proteinima, biljnim uljima, folnom kiselinom, mineralima, vitaminima te zdravim šećerima.
S obzirom na to što žuta koraba ima mali udio masnoća te je vrlo lako probavljiva, konzumiranje žute korabe pomaže pri skidanju neželjenih kilograma. Može se pripremati na razne načine, kuhana, pečena, blanširana, a neki je ljudi jedu i sirovu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!