Žuta koraba korjenasto je povrće, vrlo popularo na našim prostorima. Donosimo vam savjete zašto je dobro jesti ovo zdravu biljku.
Žuta ili podzemna koraba dvogodišnja je biljka dobivena križanjem kupusa i divlje repe. Ova povrtnica porijeklom je iz srednje Europe, a na našim prostorima najbolje uspijeva u Lici i Gorskom kotaru.
Za rast joj najviše odgovaraju podneblja umjerene klime, odnosno temperature do deset stupnjeva ispod ništice. Naime, koraba je vrlo otporna na hladnoću, dok preveliku sunčevu svjetlost i vrućinu ne podnosi. Optimalna temperatura za uzgoj žute korabe kreće se od 15 do 18 stupnjeva Celzijusa.
Za prehranu se koristi isključivo njezin korijen koji je specifičnog loptastog oblika te pomalo slatkastog okusa. No, koraba nije samo ukusno već i ljekovito povrće. Zahvaljujući nutritivnim vrijednostima koje sadrži, morali biste je konzumirati što češće. Obiluje proteinima, biljnim uljima, folnom kiselinom, mineralima, vitaminima te zdravim šećerima.
S obzirom na to što ima mali udio masnoća te je vrlo lako probavljiva, konzumiranje žute korabe pomaže pri skidanju neželjenih kilograma. Može se pripremati na razne načine, kuhana, pečena, blanširana, a neki je ljudi jedu i sirovu.