Odmah na početku reći ćemo vam da se provansalske trave mogu saditi u jesen ili na proljeće, ali zbog klimatskih uvjeta i povoljnije cijene presadnica najbolje vrijeme za sadnju provansalske trave je u proljeće, a ako ste od onih koji je namjeravaju posaditi u vrtu, u nastavku pročitajte više o tome što su to provansalske trave.
Provansalske trave (fr. herbes de Provence) su mješavina obično sljedećih začina: mravinac (origano), timijan (ili majčina dušica), ružmarin, majoran i čubar (ili primorski vrisak). Dobar su dodatak svakom jelu iz mediteranskih krajeva, a osobito dobro djeluju u varivima, umacima, s pečenim rajčicama, na pizzi.
Na tržištu se mogu naći mnoge kombinacije provansalskih
trava, ali se smatra da osnovu te mješavine čini majčina
dušica ili timijan.
Osim ovih 7 osnovnih začinskih biljaka, u provansalske
trave spadaju i mnoge druge biljke, kao što su: bosiljak,
komorač, lavanda, lovor, kadulja i druge.
Lavanda (Lavandula) je i prelijepa i korisna ukrasna, aromatična,
začinska i ljekovita biljka koju bismo također trebali ubrojati u
provansalske trave, iako nije uobičajen začin za francusku
kuhinju. I sam naziv provansalske trave ne garantira da
sastojci dolaze iz Provanse (Francuska), što je i
njezina domovina, a kod nas se koristi u kuhinji pa ćemo je tu
svrstati.
Preporučuje se stavljanje začina na početku kuhanja, kako bi jelo
moglo upiti sve čarobne mirise.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!