Dakle znate li što sve spada u grahorice? Kako i
sam njihov naziv govori, radi se o pripadnicima velike obitelji
povrtnica Leguminosae.
Grahorice su karakteristične po mahunama tj. sjemenkama zrnastog
oblika smještenim u dvije polovice zelenog ovitka.
Kada se zeleni dio grahorice osuši, ostaje čisto zrno. U grupu namirnica zvanu grahorice spadaju grah, soja, bob, grašak, leća, alfa-alfa i kikiriki.
Zanimljivo je kako se mnogi iznenade kada čuju što sve spada u grahorice, posebno se varaju kad misle kako kikiriki spada u orašaste plodove. Jedina je razlika u tome što se kikirikijeva mahuna ne otvara sama, već se nakon sušenja mora nasilno oljuštiti.
Grahorice imaju sposobnost vezivanja dušika iz zraka, to rade
pomoću nitrobakterija na korijenu, i tako stvaraju kvalitetne
proteine s esencijalnim aminokiselinama.
Dakle, ako ste čuli da se na grahu može preživjeti onda je to u
velikoj mjeri točno, naravno ako uz to koristite u prehrani još i
mlijeko i kruh.
Grahorice i sve što spada u grahorice, su daleko
najbolji i najveći izvor biljnih proteina u prehrani, a kada se
kombiniraju sa žitaricama postiže se zadovoljavajuća biološka
vrijednost aminokiselina.
Korištenje grahorica u svakodnevnoj prehrani zasigurno mijenja masnoće u krvi i snižava razinu kolesterola.
Nadamo se da će bolje poznavanje ove grupe namirnica, te kada znate što sve spada u grahorice, dovesti i do češće konzumacije jer su dobrobiti grahorica za zdravlje ogromne.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!