Pinciranje rajčice, odnosno zalamanje zaperaka je mjera njege u uzgoju rajčice, ali i drugog plodovitog povrća, kojom se uklanjaju zaperci (postranični izboji dužine 5 do 10 cm) koji se razvijaju u pazuhu listova.
Pinciranjem rajčice utječe se na regulaciju vegetativnog
rasta rajčice.
Naime, uslijed optimalnih uvjeta rajčica razvija veliku lisnu
masu i pojavljuje se mnogo zaperaka što utječe na smanjeno
zametanje plodova. Istovremeno, plodovi koji se zametnu su
sitniji.
Zaperci se uklanjaju jednom tjedno pri čemu se provodi i omatanje
veziva oko biljaka.
Zaperci se uklanjaju rukom, nožem ili škarama pri čemu mjesto
reza treba biti što manje kako bi se spriječila infekcija i
razvoj uzročnika bolesti.
Evo nekoliko savjeta kako je najbolje raditi pinciranje rajčice, te kako se obavlja pinciranje drugih biljaka .
Ako se i ne bavite poljoprivredom, sigurno znate da tikvice,
krastavci, patlidžani, paprika, a ovdje je posebno važna rajčica
o kojoj prvenstveno govorimo, vole vlažno tlo.
Morate dobro paziti u kojoj fazi razvoja biljke troše više vode.
Znači da zalijevanje ne smije biti rutinski posao.
Intenzivan rast povrća, posebno tijekom ljeta, nalaže da biljkama
osiguramo dovoljno vlage i hrane te da ih pravovremeno zaštitimo
od bolesti i štetnika.
Pinciranje rajčice i drugih biljaka je jedna od mjera
njege u uzgoju navedenih biljaka, a posebno u uzgoju
rajčice.
Rajčica se prvenstveno uzgaja zbog velikih plodova, a da bismo
dobili velike plodove, nikako ne smije doći do polijeganja
stabljike.
Biljka ne smije poprimiti grmolik rast, a to je ono što se
postiže pinciranjem rajčice.
Rajčica je kultura koja ne treba veće količine vode dok cvate, ali veće količine vode su joj potrebne u vrijeme dozrijevanja plodova, a to nas vodi na pinciranje rajčice. Pinciranje rajčice, kao i drugih biljaka utječe na regulaciju vegetativnog rasta biljke.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!