Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Znate li što je endivija eskriol?

Image
Foto: www.pixabay.com

Eskariol endivija omiljena salata rastresite glavice koja razvija veliku i blago zdjelastu zelenu rozetu, a što je endivija eskriol pročitajte u nastavku

12.11.2019.
15:56
www.pixabay.com
VOYO logo

Eskariol endivija je salata rastresite glavice, a postoje dvije vrste:

Endivija eskariol zelena 
Razvija veliku i blago zdjelastu zelenu rozetu. Pogodno se razvija na lakšim tlima koja su bogata hranjivima. Najbolje je uzgajati kasno ljeti i u ranu jesen. 
Kao pretkulture dobre su joj kupušnjače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endivija eskariol žuta 
Odlikuje se listovima žuto – zelene i svjetlije boje. Sadi se na mjestima ranih kupušnjača, krumpira, graška i sl. Ima veliku rozetu koja je blago zdjelasta. 
Ova salata traži dobro gnojeno pješčano tlo.

Eskariol endivija  koja spada u rod Cichorium je salata koju karakterizira gorkasti okus. 
Ima ih više vrsta, poput belgijske, kudrave te cikorije, koja se razlikuje debljim i žilavijim stabljikama. 
Eskariol endivija  koristi se sirova na salatu, a ona starija i gorča kuhana na lešo i otvara apetit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini listovi su po sadržaju nekih minerala i vitamina bogatiji  od salate, ali to se odnosi na zelene listove rozete, a unutrašnji listovi rozete, koji su žuti i manje gorki, nešto su siromašniji. Zbog male energetske vrijednosti cijeni se kao dijetalna namirnica.

Eskariol endivija  ima gustu rozetu koju čine naborani, duboko urezani, nazubljeni listovi s nježnim i krhkim srednjim žilama. Endivija je pristigla za berbu kad je rozeta postigla svoju punu veličinu karakterističnu za kultivar, a unutrašnji listovi rozete sasvim su svijetli ili žuti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo