Kisela tla su tla čija je ph vrijednost niža od 7 i kao takva
čine specifične uvjete u kojima mogu uspijevati samo određene
biljke. Ako je tlo vašeg vrta kiselo važno je izabrati pravu
biljku odnosno povrće koje voli kiselo tlo i
koje na njemu može nesmetano rasti.
Većini vrsta povrća odgovara pH od 6,5 do 7,5.
Krumpir je jedna od rijetkih vrsta povrća koja uspješno raste i u
kiselom tlu, pa i prva koju treba spomenuti kada govorimo o tme
koje je to povrće koje voli kiselo tlo.
Povrće koje voli kiselo tlo pronaći ćemo u
sljedećoj podjeli povrtnih kulture, pa tako povrtne kulture
možemo podijeliti u četiri skupine koje se određuju prema
reakciji tla.
U prvu skupinu ubrajaju se vrste koje se najbolje razvijaju na
neutralnim do slabo alkalnim tlima, od pH-7 do pH-7,5. Ovu
skupinu čine kupus, češnjak, paprika, špinat i luk. Drugu skupinu
čine kulture koje se najbolje razvijaju na tlima slabo kisele do
neutralne reakcije, do pH-7, dakle grašak, grah, cvjetača,
krastavci i salata.
Treća su skupina kulture koje se najbolje razvijaju na kiselim
tlima, od pH-6 do pH-6,5, a to su mrkva, tikvice i
rajčica.
Četvrta je skupina ona koja se najbolje razvija na kiselim tlima,
je ujedno i povrće koje voli kiselo tlo od
pH-5,5 do pH-6, a čini je krumpir.
Crveni kupus traži temeljito pripremljeno tlo, puno vode, a najbolje uspijeva na tlu blago kisele reakcije pa ga donekle možemo smatrati za povrće koje voli kiselo tlo.
Želite li uzgojiti povrće koje voli kiselo tlo u vrtu koji nema takvo tlo, možete ga učiniti kiselim tako da mu dodate posebne kisele supstrate. Vrtna zemlja pomiješana s iglicama četinjača, komadićima češera i kompostom od lišća dodatno će pomoći da održite tlo kiselim.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!