Patišon tikvica ima oblik spljoštenog diska pa je znaju zvati i "svemirska tikvica". , Amerikanci ih nazivaju pattypan squash ili u žargonu, flying saucer zucchini, a nije teško zaključiti kako su i zašto dobili ovaj potonji naziv. Može težiti maksimalno od 200 do 300 g.
Patišon tikvica svojim okusom podsjeća na okus tikvica i krastavca. Pripravljaju se na gotovo sve iste načine na koje spremamo i uobičajene tikvice. Sadrži gotovo sve vitamine grupe B, vitamin E i karotin. Patišon spada u ljetne tikvice.
Za konzumaciju, mladi plodovi ne moraju biti oguljeni jer je koža još mekana, a sjeme još nije izraženo. Postoji patišon bijeli koji se sije u svibnju, traži srednje tešku do tešku, duboko obrađenu zemlju koja je bogata humusom.
Patišon tikvica formira svoje vriježe, a bere se nakon tri mjeseca. Sije se u svibnju izravno u zemlju, u 'kućice' razmak oko 50 cm, ne treba oslonac jer biljka ne formira vriježe.

patišon tikvica
Plodovi ove vrste patišon tikvice su bijele boje te
zvjezdastog oblika. Manji plodovi ove biljke se čak mogu
i kiseliti, a nije nemoguće ukiseliti i veće primjerke
Custard white je druga vrsta patišon tikvice koja se sije za presadnice u travnju ili svibnju, a presađuje se u svibnju i lipnju. Ispod nje se može malčirati da plodovi nisu u dodiru sa zemljom, pa da ne trule. Bere se već tri mjeseca nakon sijanja.
Rižoto od patišon tikvica se priprema jednostavno i brzo te je idealan za ljetne dane kao lagani ručak.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!