Jedna od najvažnijih stvari je način prehrane, ali i konzumacije određene hrane pa tako i način konzumiranja brokule itekako utječe na hranjivost ovog zelenog povrća. Stoga Znanstvenici nam savjetuju da ako udružimo brokule i klice brokule možemo gotovo udvostručiti antikancerogeni učinak ovog zelenog povrća.
Da bi organizam dobio sve hranjive sastojke brokule, važno je prisustvo enzima pod nazivom mirozinaza kojeg mnogi unište prekuhavanjem brokule, pa stručnjaci tvrde kako ga je moguće nadomjestiti ako konzumirate klice brokule.
Konzumacijom klica brokule osigurat ćete si potreban betakaroten,
vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka.
Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine
kalcija, a posebno klice brokule.
Kada sami uzgajate klice brokule ne konzumirate
neželjene pesticide, aditive i druge kemikalije opasne za
zdravlje. Koristite samo organske sjemenke za klijanje.
Za uzgoj koristite staklenke širokog grla i poklopac za klijanje
iz trgovine zdrave hrane, ili gaza i gumica umjesto poklopca.
Operite ruke prije rukovanja sjemenom. U staklenku stavite samo
jednu vrstu sjemenki. Sjemenke zalijte čistom vodom. Ako
stavljate nekoliko žlica sjemenki, prekrijte ih s barem jednom
šalicom vode. Posudu poklopite poklopcem za klijanje ili gazom
koju ćete osigurati gumicom. Ispirite ih redovito.
Klice brokule možete pohraniti pokrivene u
hladnjaku oko tjedan do 10 dana.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!