Povrtnjak i radovi u vrtu /

Znate li kako se radi presađivanje povrća?

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Uvijek je bolje i zdravije jesti nešto za što znamo gdje i kako je uzgojeno, pa je najbolje saditi vlastito povrće, a za to je potrebno znati kako se radi presađivanje povrća

28.6.2019.
23:17
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Uz kvalitetu sjemena, kvaliteta presadnica povrća jedan je od uvjeta za postizanje dobrih rezultata kada radite presađivanje povrća. Očvrsnuta zdrava presadnica daje Vam zadovoljstvo svojim početnim brzim i snažnim rastom.

Jedan je od načina uzgoja da se gusto siju (1000 biljaka/m2) i zatim pikiraju na veće razmake. Gusto nikle biljke na početku imaju dosta svjetla. Kasnije se počinju zasjenjivati, bore se za svjetlo pa se naglo izdužuju, postaju nježne i neupotrebljive. Da se to izbjegne, mlade biljke povrtlarica s razvijena dva prava lista, presađuju se ili pikiraju na razmak kocke 5 do 8 cm ili u kontejnere promjera rupa 5-8 cm.
Kad biljke narastu dovoljno započinjemo presađivanje povrća tako što ih ostavimo nekoliko dana bez zalijevanja, da se zemlja zasuši. 
Tada izvadimo razrezanu čašicu, otvorimo je i cijelu biljku bez oštećenja izvadimo iz čašice i posadimo na stalno mjesto. 
To je najbolji način za presađivanje povrća. 
Prije presađivanja povrća gredicu prorahlimo, pognojimo, poravnamo i pokrijemo. 
Najbolji je pokrivač za presadnice svježe pokošena trava, kojom se prekriva cijela gredica u debljini desetak centimetara, no može poslužiti i natrulo sijeno, slama, usitnjeni otpaci od soje ili graha, usitnjena kukuruzovina i si, ali tada sloj ne smije biti deblji od 5 cm.

Klinom za sađenje razmaknemo pokrivač, napravimo rupu, položimo sadnicu i pritisnemo zemlju uz korijen.  
U dubljenje od klina, koje ne poravnamo, nego u njega ulijevamo vodu prigodom zalijevanja presadnica. Ponovo primaknemo travu biljci, ali pazimo da je ne zatrpamo travom. Nakon 2-3 dana trava požuti i slegne se, a naše presadnice ostaju u zelenim redovima na lijepoj žutosmeđoj podlozi.

Takva gredica u prvi čas nakon presađivanja povrća djeluje neuredno i mnogi zbog toga izbjegavaju pokrivanje. Biljke su zaštićene od jakog sunca jer im zelena trava pravi hladovinu, što ublažava šok presađivanja. Jednim zalijevanjem u Ijedan dana zakorjenjuju se gotovo sve presadnice, čak i u vrijeme suše, a nakon 2 dana takva gredica mnogo ljepše izgleda od gole zemlje s ispucalim “tanjurima” od zalijevanja, plijevljenja, okopavanje je nepotrebno jer je zemlja ispod pokrivača rahla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to nekoliko jednostavnih savjeta za presađivanje povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 22
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike