Stabilan prinos oraha ovisi od kvalitete sadnica, a jedan od načina da proizvedete kvalitetne sadnice oraha jeste upravo kalemljenje oraha.
Kalemljenje oraha (ili cijepljenje) je način
oplemenjivanja raznih sorti oraha, a isto tako i drugih
biljaka.
Radi se o vegetativnom razmnožavanju oraha tako da se prenose
istovjetne osobine s plemke na drugu biljku.
Kako se radi kalemljenje oraha?
Prije nego krenete u kalemljenje oraha potrebno je pripremiti kalem-grančice, odnosno plemke. Biljka koja prima plemku zove se podloga.
Obično se plemke uzimaju sa zdravijih i rodnijih stabala voća. Najbolje je uzimati plemke s jugoistočne strane krošnje, a po mogućnosti s vrha stabla, a izbjegavati plemke s niskih grana, koje se nalaze do same zemlje.
Najbolje je za kalemljenje oraha koristiti svježe plemke koja mora biti uvijek jednogodišnja, a podloga može biti i višegodišnja.
Kada ste spremni za kalemljenje oraha, taj dan ili dan prije
nasijecite grančice za plemke te ih u istom ili narednom danu ih
sve potrošite.
Najbolje je koristiti tek odsječene grančice i iste potrošiti u
sljedećih nekoliko sati istog ili narednog dana. To će sigurno
doprinijeti i većem postotku primljenih plemki.
Kalemljenje oraha vrši se spajanjem dviju različitih
biljaka. Ovaj postupak primjenjivali su još stari
Kinezi, Egipćani, Feničani, te Rimljani, koji su o tome i
pisali.
Najčešće se radi kalemljenje oraha na klin, u krunu, na trokut,
zakrpom, u prsten, sedlasto cijepljenje i okuliranje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!