Reakcija tla koja određuje sadržaj vodikovih iona u otopini tla može biti neutralna, kisela ili alkalna, a označava se simbolom pH. Neutralnu reakciju označavamo sa pH 7, kiselu brojevima manjima od 7, a lužnatu brojevima većima od 7.
O pH vrijednosti tla ovisi dostupnost hranjiva u tlu, a pH vrijednost ovisi o sadržaju kalcija, strukturi tla i sadržaju humusa. Reakcija tla određuje i raspon pH vrijednosti, pa je važan faktor rasta i razvoja biljaka.
Poznate su biljne zajednice i pojedine vrste koje su više ili manje izraženi acidofili (preferiraju kisela tla), odnosno bazofili (preferiraju alkalna/bazična tla), ili neutrofili; biljke koje preferiraju neutralnu reakciju tla.
Gnojidbom te po potrebi dodavanjem vapna odnosno kalcifikacijom obično počinje sezona radova u povrtnjaku.
Kako povećati kiselost tla?
Dodavanje organskih i umjetnih gnojiva dovodi do povećavanja kiselosti tla, pa u povrtnjaku treba dodavati vapno.
Preporučuje se raditi to svake tri godine, odnosno ako mijenjate kulture na gredicama prema plodoredu tada vapno dodajte svake godine na one gredice na kojima ćete uzgajati kupusnjače.
Vapno se dodaje mjesec dana prije ili poslije dodavanja gnojiva (organskog ili mineralnog). Nikako se ne smiju dodavati zajedno. Potrebno je stalno povećavati plodnost tla, prvenstveno provođenjem gnojidbe i mjerama kalcizacije tla.
Ako želite povećati kiselost tla, to možete činiti dodavanjem treseta, pilovine od jelovine, dodati zemlju za rododendrone (koju kupite u vrtnom centru), iglice od bora… Višegodišnjom proizvodnjom, jednostranim iscrpljivanjem tla i sve manjim vraćanjem potrošenih hranjiva iz tla, nužno je tlo kalcizirati kako bi vratili onaj dio kalcija koji je izgubljen ispiranjem i iznesen prinosima. Važno je provjeriti koja je dostupnost kalcija u tlu i povećanje pH tla.
Svaka žetva usjeva odnosi, osim kalcija i velike količine
magnezija, a ako ga ne vratimo natrag u tlo, vidljive su kloroze
i žuta pjegavost listova, npr. na kukuruzu.
Prinosi pšenice, ječma, zobi i kukuruza postaju manji i lošije
kvalitete uslijed promjene u metabolizmu biljke. Zbog
toga je vrlo važno već prije sjetve znati kako povećati kiselost
tla.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!