Umjesto da kupujete đumbir u prodavaonicama, kojem ne možete odrediti ni starost ni kvalitetu, možete posaditi svoj u koji ćete biti sigurni. Dakle, evo kako posaditi đumbir.
Đumbir je vrlo neobičan i kvalitetan začin koji će vas zaštititi od prehlade i viroze. Đumbir također ima i snažna antikancerogena svojstva koja zahvaljuje elementima u svojem sastavu kao što su gingeroli, šogaolii paradoli.
Jedna od osnovnih stvari koje morate znati ako želite naučiti kako posaditi đumbir je da će vam za sadnju trebati veća posuda, svježi gomolj đumbira te kompost i malo zemlje. Đumbir možete posaditi u zatvorenom ili pak na otvorenom u vrtu.
Najbolje je posaditi đumbir negdje između proljeća i jeseni. Ako ga ipak odlučite posaditi u vrtu, idealni mjeseci za to će biti travanj i svibanj.
Za pronaći dobar položaj za vaš đumbir bit će idealne veće posude s dobrom drenažom koje ćete lako moći premještati ovisno o tome koliko svjetla i topline je đumbiru potrebno.
Za posaditi ga, odaberite malo deblji, čvrsti komad svježeg korijena đumbira, koji ima glatku koru te vidljive male izbočine. Upravo na tim će mjestima s vremenom izbiti novi izdanci. Sve što uz to treba pripremiti za sadnju je: kvalitetna zemlja, organski kompost i malo pijeska.
Prvo što ćete čuti kada krenete u potragu za odgovorom na pitanje kako posaditi đumbir je da se korijen za sadnju, noć prije treba ostavite ga da se namače u toploj vodi.
Napunite 2/3 posude kompostom pomiješanim s malo pijeska pa u
kompost zabodite komad svježeg đumbira tako da viri samo
„oko“.
Dodajte i sloj zemlje tek toliko da lagano pokrije korijen
đumbira, pa dobro zalijte. Posudu pokrijte čistom plastičnom
vrećicom kako biste zadržali što više vlage u zemlji i stavite
đumbir na mjesto koje je djelomično izloženo sunčevoj
svjetlosti.
Bilo bi dobro da imate sistem natapanja po principu kap po kap,
ako imate više đumbira, ali u protivnom možete i sami zalijevati
pazeći da đumbir uvijek ima dovoljno vlage u zemlji.
Za biti siguran u to kako posaditi đumbir zapamtite i da mu treba osigurati idealnu temperaturu sobe od oko 24 C pa ćete u roku od šest do osam mjeseci imati svježi korijen đumbira koji će biti spreman za konzumaciju!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!