Ako se pitate kako oguliti mango, u nastavku donosimo najjednostavnije rješenje. Ogulite ga, očistite i servirate, a onda slijedi slatko uživanje..
Mango je fantastično, egzotično voće s kojim se ne susrećemo
baš često, ali kad se nađe na našem stolu, pruža zdravi užitak i
najvećim sladokuscima.
Vrlo je karakterističnog okusa tipičnog za južno voće, slatkast
je i pomalo citrusan. Kada dovoljno sazrije donekle podsjeća
na breskvu, uz lagane note arome kokosa.
Dok je još zelen prilično je bezukusan, a kao prezreli plod vrlo
je sladak i prepun vlakana pa i nije baš savršen
doživljaj.
Najbolje vrijeme za konzumaciju je dok je još čvrst, ali ipak već
možete osjetiti mekanu pulpu pod prstima pa to može biti idealno
vrijeme za oguliti mango.
Ako ste mislili da jednostavan za ljuštenje i sječenje, varate se
jer nije baš tako. Vrlo je jednostavno naučiti kako
oguliti mango, ali morate znati postupak.
Možda će vas iznenaditi oblik košpice, koja je neobično velika i
pljosnata.
Ako je mango sočan i zreo, klasičnim ljuštenjem, onako kako
gulite jabuku, možete samo napraviti nered i dodatni posao oko
čišćenja kuhinje!
Kako dakle oguliti mango?
Prvo ga dobro operite pod mlazom vode i osušite ga. Da biste
lakše rukovali plodom, odrežite samo mali dio s dna radi
stabilnosti.
Vodite računa o tome da je koštica velika i plosnata i da se širi
kroz čitav srednji dio ploda. Dvije šire i plosnatije strane su
dio gdje se nalazi najveći dio pulpe pa nožem paralelno
odsijecite ta dva dijela.
Nožem napravite mrežu ovisno od toga koje veličine želite da budu kockice pa zasijecite skroz do kore, ali pazite da je ne presiječete.
Zatim uzmite taj narezani dio i rukama ga izvrnite naopačke. Kockice odvojite nožem ili, ako je mango potpuno sazrio, možete kockice odvojiti prstima. Isto ponovite i s drugom polovicom.
Uske dijelove manga koji su preostali, očistite tako što ćete samo zarezati po rubu uz koru pa nastavite rez dok se unutarnji dio potpuno ne odvoji.
Kako je koštica velika i bijela te uz nju ostane i malo sočnog
dijela, pokušajte ga odvojiti i pojesti. Zatim taj dio odrežite
ukoso od sredine naniže i najbolje, odmah pojedite jer od
tog dijela i onako ne možete napraviti pravilne
kockice!
Ako još uvijek niste probali mango, sada kada znate kako
oguliti mango to obavezno napravite!
Osim što je odličnog ukusa, ovo egzotično voće je vrlo
zdravo.
Mango je vrlo slatko voće pa je savršena slatka podloga za
voćno-mliječne napitke.
Možete napraviti i voćne salate i razne poslastice, smoothie ili
sladoled.
Dakle, mogućnosti su neograničene pa uživajte!