Toskanski kelj zvan i lisnati kelj (Nero di
Toscana) je kelj koji raste u obliku palme, pa se takva skupina
kelja naziva još i palmasti kelj.
Sije se na proljeće u travnju i svibnju direktno na otvoreno kad
i sve ostale kupusnjače, a presađuje u prvoj polovici
lipnja.
Toskanski kelj postaje bolji nakon prvih
mrazeva.
Toskanski kelj je niskokaloričan i bogat
vlaknima. Prepun je hranjivih tvari, vitamina, magnezija
i folne kiseline.
Odličan je izvor željeza, ali i vlakana. Željezo je bitno za
zdravlje, a osobito za stvaranje hemoglobina i enzima, za
transport kisika u različitim dijelovima tijela, rast stanica,
pravilnu funkciju jetre i mnoge druge.
Vitamin K kojeg toskanski kelj sadrži je iznimno važan za
pravilno zgrušavanje krvi. Kelj sadrži karotenoide i flavonoide
koji pomažu u borbi s oksidativnim stresom i djeluju protiv
oštećenja stanica.
Toskanski kelj se može nabaviti tijekom cijele godine, ali vrhunac sezone je kasna jesen i početak proljeća. Vrlo je cijenjena vrsta u Toskani i središnjoj Italiji, pa je tako i dobila naziv po navedenoj talijanskoj pokrajini i boji listova (nero = crno).
Listovi kelja moraju biti svježi, bez znakova gubitka boje i
vlage. Kod kupovine izbjegavajte lagane glavice jer to znači da
su već izgubile dosta vlage.
Kada naučite kako izgleda toskanski kelj, znat ćete ga i
razlikovati od naših domaćih vrsta.
Kovrčavi toskanski kelj je nutritivno je nešto bogatiji
od običnog kelja, a velikom broju ljudi nije na popisu
omiljenih namirnica zbog svojeg žilavog lišća.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!