Zimsko orezivanje breskve provodi u doba mirovanja tj. od otpadanja lišća pa do početka vegetacije proljeće.
Rezidba općenito ima za cilj reguliranje vegetativnog i reproduktivnog razvoja voćke, oblikovanje prikladnog uzgojnog oblika krošnje i osiguranje redovite i obilate rodnosti, te visoke kvalitete plodova. Orezivanjem breskve se osigurava veća i direktna osvijetljenost lisne površine i time veća efikasnost fotosinteze.
Orezivanje se radi tako da na mjestima gdje se grane račvaju ostavite one grane koje su najzdravije. Također, vodite računa da kut između dvije grane bude oko 70 stupnjeva. Ako kut ostane preveliki, postoji mogućnost da se grane slome pod teretom ploda.
Razlikujemo dvije vrste orezivanja i rezidbe breskve:
- zimsko orezivanje breskve (rezidba u
suho)
- ljetna rezidba (rezidba u zeleno).
Zimsko orezivanje breskve, odnosno rezidba u suho, provodi se u vrijeme mirovanja, dok se rezidba u zeleno provodi u vrijeme vegetacije.
Treba paziti da se zimsko orezivanje breskve ne obavlja
ako su temperature ispod ništice.
Stoga se u područjima gdje su česti proljetni mrazevi
zimsko orezivanje breskve obavlja kasno,
najčešće nakon kretanja vegetacije. Tako su stvoreni preduvjeti
za veću mogućnost izbora zdravih pupoljaka, pa se u praksi
često rezidba obavlja i u vrijeme cvatnje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!