Jeste li znali da postoji vodeni špinat koji je jestiv a uz to i veoma ljekovit.
Kangkong ili vodeni špinat, poznat je po tome što sadrži mnogo vitamina i minerala, ali u nekim slučajevima može biti štetan po zdravlje. Negdje ćete naići na drugi naziv za njega, kineski špinat.
Obični špinat koji često pripremamo je veoma dobar i koristan za naše tijelo. Međutim, jednu stvar kod špinata nikako ne smijemo raditi, a to je podgrijavati ga.
To se odnosi i na sve njegove vrste.
Špinat sadrži nitrate koji sami po sebi nisu štetni, a njegovim ponovnim zagrijavanjem oni se nizom reakcija mijenjaju u konačni produkt: nitrozamine koji djeluju karcinogeno.
Isto pravilo vrijedi i za celer, repu i ciklu zbog čega je preporučljivo jela s ovim sastojcima pripremati isključivo svježe u količini dovoljnoj za jedan obrok.
Situacija sa Kangkong ili vodenim špinatom je još teža, jer način na koji se uzgaja ovaj špinat može dovesti do razvoja parazita, a kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije, probavne tegove, kod nekih osoba čak i užasne bolove u stomaku.
Vodeni špinat je bogat vitaminom A, vitaminom B6, vitaminom B12, vitaminom C, vitaminom D, kalcij, željezo, magnezij, natrij, kalij, ugljikohidrati, dijetna vlakna, bjelančevine.
Pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba. Čisti organizam od toksina, jača imunitet, pomaže kod srčanih tegoba.
Ako budete spremali jela od ovog špinata radite to samo jednom u tjednu, jer ovaj špinat ima jako veliku količinu vitamina i minerala i dovoljno je da ga jedete samo jednom u desetak dana.
Vodeni špinat možete kuhati u čorbama, s drugim povrćem, paradajzom, paprikom, praviti salate, uz tjesteninu, s maslinama, pinjolima, aromatičnim biljkama, piletinom, teletinom, ribom i uživajte!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!