Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Postoji više
perioda kada se obavlja sjetva salate, posebno je to važno
kada se planira zimska salata odnosno njezina
sjetva, jer za jesensku i zimsku potrošnju potrebno je
sijati sorte salata koje su upravo za to razdoblje.
Tako da bismo salatu brali početkom 12 mjeseca u zaštićenom
prostoru, sjetva zimske salate se obavlja oko
20. listopada, a rasađivanje mjesec dana poslije.
Berba se uglavnom obavlja kroz 5-10 dana nakon sjetve.
U suvremenoj stakleničkoj proizvodnji rasada salate ona se uzgaja
u specijalno pripremljenim presanim tresetnim kockicama veličine
3-4 cm.
Sjetva zimske salate se obavlja piliranim
sjemenom pomoću specijalnog stroja koji ulaže jednu po jednu
sjemenku u svako konusno udebljanje kockica.
Zasijane kocke nakon toga treba zaliti i pokriti plastičnom
folijom dok sjeme ne počne nicati.
Uz optimalne uvjete presadnice su spremne za rasađivanje za 20-ak
dana.
Salatu možemo uzgajati na različitim tipovima tla, i težim i
lakšim, pod uvjetom da im je reakcija približno neutralna. Ona,
naime, ne podnosi ni suviše kisela ni suviše bazična tla pa to
treba imati na umu. Zimska salata kao i njezina
sjetva najbolje uspijeva na srednje teškom humusom
bogatu tlu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!