Crvenica je vrsta tla karakteristična za suptropske i sredozemne krške regije odnosno područja sastavljena od vapnenca koja dobiju znatnu količinu padalina. Zemlja crvenica je tzv. teško tlo, zbijeno i s malo humusa.
Međutim, zemlja crvenica lako upija i dugo zadržava vodu što omogućuje biljkama da na njoj opstaju tijekom suhog, vrućeg i dugog sredozemnog ljeta. Poznata je i pod talijanskim nazivom terra rossa (crvena zemlja).
Ovaj tip zemljišta nastaje rastvaranjem vapnenca i dolomita i predstavlja njegov nerazgradivi ostatak, a oblikuje se po dnu vrtača, dolina i krških polja. Crvenica je glinovita i rahle strukture, a sadržaj humusa je 1-3%.
Sadrži okside željeza i aluminija koji joj daju crvenu boju, po kojoj je i dobila ime. Na višim nadmorskim visinama zahvaljujući porastu količine padalina prelazi u kambisole i podzole.
Zemlja crvenica pogodna je za uzgoj vinove loze i voća (ponajviše smokva i maslina).
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!