povrće za zdravlje /

Zeleno lisnato povrće - povrće koje održava organizam zdravim

Image
Foto: Pixabay

Zeleno lisnato povrće zbog bogatstva hranjivih tvari i vitamina prijeko je potrebna namirnica u prehrani

11.1.2018.
9:56
Pixabay
VOYO logo

Zeleno lisnato povrće je bogato mnogim hranjivim tvarima koje su neophodne za održavanje ljudskog organizma kao što su vlakna koja apsorbiraju višak vode u organizmu i potiču rad probavnog sustava, razne zaštitne antioksidativne tvari, te mnoštvo vitamina i minerala.

Osim toga, zeleno lisnato povrće sadrži zeleni pigment klorofil koji pomaže čišćenju organizma od štetnih tvari. Još neke od dobrobiti zelenog lisnatog povrća su da sprječava bolesti srca i krvnih žila, djeluje diuretično, pomaže u prevenciji karcinoma i korisno je za smanjenje tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koje su to vrste zelenog lisnatog povrća koje je poželjno konzumirati i uvrstiti u svoju probavu?

Endivija se najčešće jede kao salata, no i takvu ju mnogi izbjegavaju zbog njene gorčine. Kako bi ublažili gorčinu ovog zelenog lisnatog povrća, endiviji možete dodati malo meda, ili pripremiti sa mrkvom, ciklom ili krumpirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endivija se posebice preporuča dijabetičarima zbog spoja inulina kojega najviše ima u najgorčim, zelenim listovima.

Špinat je zeleno lisnato povrće koje sadrži flavanoide koji imaju antioksidativno i antikancerogeno djelovanje, te je odličan izvor vitamina C i B-kompleksa.

Kupus je odličan u borbi protiv raka, a bogat je vitaminima A, K, i C, a najzdraviji je ukoliko se konzumira sirov.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo