Zeleni radić ili maslačak (lat. Taraxacum
officinale) je samonikla trajna biljka.
Ima nazubljeno i duguljasto lišće gorkog okusa i naziva se
najčešće radićem.
Zeleni radić posjeduje antioksidativno i protuupalno djelovanje zbog čega se aktivno ispituje njegov učinak na ljudsko zdravlje. Salata od zelenog radiča jedna je od najukusnijih salata, posebno u kombinaciji s acetom.
Nalazimo ga na raznim tržnicama kada je sezona i izvrstan je u salatama. Za konzumaciju je dobar korijen koji obiluje gorkim tvarima, sterolima, inulinom te u manjim količinama pektinom i flavonoidima. Zeleni radić sadrži niz vitamina i minerala.
To su, na prvom mjestu, vitamin C, zatim vitamin D pa i sve vitamine B skupine te željezo, magnezij i kalij. Smatra se da je zeleni radić dobro preventivno sredstvo protiv raznih prehlada i raznih bolesti, a odličan je i za regulaciju probave i problema sa želudcem.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!