Zelenu salatu koristili su još stari Rimljani i Grci prepoznajući njena dragocijena svojstva. O njenoj ljekovitosti pisao je i otac medicine, Hipokrat. Zelena salata koristila se protiv opeklina, izvlačivši gnoj iz rana, kod upala grla i kašlja, za poticanje rada bubrega, smirivanje živčanog sustava, protiv nesanice i nervoze, tuge i depresije itd.
Zelena salata bogata je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E te mineralima poput bakra, kalcija, fosfora, magnezija i željeza. Što su listovi zelene salate tamniji, to je više B vitamina. Također, vanjski listovi imaju dvostruke više vitamina C nego unutarnji listovi te sadrže beta karoten. No, zelena salata je vrlo osjetljiva namirnica koja je najzdravija svježe ubrana jer stajanjem gubi vitamine i minerale. Premda nisko kalorična, dovoljna su dva do tri lista zelene salate kako bi postigli dnevni unos vitamina A i kalija.
Dokazano je da konzumacija zelene salate:
- pomaže u jačanju organizma
- detoksicira organizam
- potiče probavu
- balansira organizam; uspostavlja alkalnu ravnotežu u organizmu
- umiruje organizam
- održava zdravlje kardiovaskularnog sustava
- pomaže kod razdražljivosti, nesanice, napetosti
- sprječava anemiju
- štiti srce
- regulira kolesterol u krvi
- ima antikancerogena svojstva
Preporučujemo uvrštavanje zelene salate u svakodnevnu upotrebu. Zelena salata je kalorijski vrlo siromašna (100 grama sadrži samo 15 kalorija), ali je bogata vitaminima, mineralima i beta karotenom zbog čega će se vaše tijelo osjećati bolje i poletnije, a koža će biti sjajnija, elastična i zdrava. Idealno je zelenu salati jesti za večeru u obliku obrok salate. Vlakna iz salate ubrzat će probavu, spriječit će pojavu zatvora i izbacit će toksine koji se zadržavaju u crijevima.