Bolesti bilja /

Zaštita graha od plemenjača - važnost zaštite od bakterijske zaraze

Image
Foto: pixabay.com

Bakterijska plamenjača jedna je od najučestalijih bolesti graha. Saznajte kako zaštititi grah od plamenjača

20.4.2018.
22:33
pixabay.com
VOYO logo

Grah je dosta raširena namirnica i odličan izvor proteina. Sadrži gotovo sve aminokiseline i odličan je antioksidant. Međutim, podložan je razvoju raznih bolesti i prijete mu brojni štetnici. Grah je najpodložniji bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije a jedan od najučestalijih scenarija je bakterijska plamenjača graha.

Uzrokuje je bakterija Xanthomonas campestris phaseoli. Njezinom razvoju pogoduje toplo i vlažno vrijeme, a simptomi po kojem je možemo prepoznati slični su opekotinama od sunčevih zraka. Ono što je razlikuje od opeklina je pojava iscjetka - eksudata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako zaštititi grah od plamenjača?

Glavni način širenja ove bolesti je putem sjemena, pa je prije svega važno za sjetvu koristiti zdravo sjeme i redovito pregledavati biljke graha.

Image
Foto: Pixabay

U nastavku donosimo još nekoliko načina kako zaštititi grah od plamenjača
- sijati samo sorte koje su otporne na viruse i bakterije
- dezinficirati sjeme prije sjetve
- pri sjetvi održavati optimalan razmak kako bi grahu omogućili prirodno provjetravanje, dobru osunčanost i brže sušenje nakon kiše
- kroz proces rasta uklanjati slabije biljke i sve biljke sa simptomima bolesti
- pripaziti na lisne uši, jer one lako prenose virusne bolesti
- jako važno poštovati plodored

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, važno je naglasiti da posebnu pažnju grahu valja posvetiti nakon faze cvatnja jer tada je najosjetljiviji.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo