Bolesti bilja /

Zaštita graha od plemenjača - važnost zaštite od bakterijske zaraze

Image
Foto: pixabay.com

Bakterijska plamenjača jedna je od najučestalijih bolesti graha. Saznajte kako zaštititi grah od plamenjača

20.4.2018.
22:33
pixabay.com
VOYO logo

Grah je dosta raširena namirnica i odličan izvor proteina. Sadrži gotovo sve aminokiseline i odličan je antioksidant. Međutim, podložan je razvoju raznih bolesti i prijete mu brojni štetnici. Grah je najpodložniji bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije a jedan od najučestalijih scenarija je bakterijska plamenjača graha.

Uzrokuje je bakterija Xanthomonas campestris phaseoli. Njezinom razvoju pogoduje toplo i vlažno vrijeme, a simptomi po kojem je možemo prepoznati slični su opekotinama od sunčevih zraka. Ono što je razlikuje od opeklina je pojava iscjetka - eksudata.

Kako zaštititi grah od plamenjača?

Glavni način širenja ove bolesti je putem sjemena, pa je prije svega važno za sjetvu koristiti zdravo sjeme i redovito pregledavati biljke graha.

Image
Foto: Pixabay

U nastavku donosimo još nekoliko načina kako zaštititi grah od plamenjača
- sijati samo sorte koje su otporne na viruse i bakterije
- dezinficirati sjeme prije sjetve
- pri sjetvi održavati optimalan razmak kako bi grahu omogućili prirodno provjetravanje, dobru osunčanost i brže sušenje nakon kiše
- kroz proces rasta uklanjati slabije biljke i sve biljke sa simptomima bolesti
- pripaziti na lisne uši, jer one lako prenose virusne bolesti
- jako važno poštovati plodored

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, važno je naglasiti da posebnu pažnju grahu valja posvetiti nakon faze cvatnja jer tada je najosjetljiviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 22
USKORO
VOYO logo
Još iz rubrike