Začini su neizostavni dio svakog jela, a danas ih možemo nabaviti na tržnicama i svim većim supermarketima. No, svi znamo da su domaći začini najukusniji, ali i najzdraviji. Da bismo vam pomogli u domaćem uzgoju, donosimo vam savjete kako uspješno uzgojiti začinsko bilje u vrtu.
Najvažnije kod domaćeg uzgoja začinskog bilja je osigurati im dovoljno sunčeve svjetlosti i vode. Većini začina najbolje odgovara propusno tlo pa ih je potrebno redovito zalijevati kako se korijenje ne bi posušilo. Idealna zemlja za sadnju i uzgoj začinskog bilja u vrtu bila bi ona bogata humusom. U zemlju također možete dodati malo pijeska.
S obzirom na to da začinsko bilje treba mnogo svjetlosti, prilikom sadnje korijenje je potrebno prekriti vrlo tankim slojem zemlje. Naime, upravo zahvaljujući suncu začinsko bilje će uspješno rasti i razvijati se.
Najomiljenije začinsko bilje u vrtu zasigurno su peršin, češnjak, vlasac, bosiljak, ružmarin, mažuran, metvica i kadulja. Većinu ovih začina možete posaditi zajedno, dok je neke druge bolje saditi posebno. Posebno metvicu koja se širi velikom brzinom te na taj način može omesti razvoj ostalog začinskog bilja koje se nalazi u njezinoj blizini.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!