Začinsko bilje je postalo glavni sastojak svih kulinarskih recepata. Kod uzgoja začinskog bilja, najbolje je uzgajati ga iz sjemena i presadnica, na taj način će duže živjeti od onog iz trgovine. Svjetlost je jedan od glavnih faktora pri uzgoju biljaka, a ovoj vrsti bilja je potrebno omogućiti svjetlost pet do sedam sati dnevno. Pritom bi bilo najbolje da su smješteni na prozor ili balkon, ali preko ljeta ne bi trebalo izlagati bilje predugo sunčevoj toplini.
Zalijevanje će ovisiti o tome koliko je biljka velika i koje je vrste. Također, u obzir je potrebno uzeti od kojeg je materijala napravljena tegla i koje je veličine. Tijekom zimskog perioda, biljke miruju i potrebno im je manje vode. Ako uzgajate začinsko bilje poput vlasca, bosiljka ili peršina, zemlje mora biti blago vlažna. Vlažnost možete provjeriti tako da gurnete prst 2 cm u zemlju i ako je to suho, onda ga je potrebno zaliti.
Skupina najzahvalnijeg i najpopularnijeg začinskog bilja
Bosiljak – kod uzgoja bosiljka pazite da nije na vjetru i da prima dovoljno sunčeve svjetlosti. Kod ove vrste bilja, možete koristiti običnu vrtnu zemlju.
Peršin – voli biti na suncu, a kod zalijevanja zahtjeva umjereno vlažnu zemlju.
Vlasac – uzgoj ove biljke ne zahtijeva puno vašeg vremena, postavite ju blizu prozora, ali ne na direktnu sunčevu svjetlost.
Menta – dobro podnosi hladnoću te preferira humusno tlo i redovito zalijevanje.
Origano – ovom začinskom bilju je potrebno suho mjesto na kojem će dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti. Sije se u proljeće, u drenirano i lužnato tlo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!