Vrtni šafran je biljka koja se zbog svoje
posebnosti okusa i bogate arome te uloge u kulinarstvu nazvan
„kraljem začina“.
Najvećim proizvođačima u svijetu smatraju se Španjolska i Iran
koji čine više od 80% svjetske proizvodnje.
Vrtni šafran je zapravo lijepi ljubičasti cvijet, a šafran biljka se koristi u svrhe kuhanja koristi se od 10.stoljeća prije Krista, a Grci i Rimljani često su ga koristili kao mirisni dodatak kupkama.
Vrtni šafran cvate samo tri tjedna godišnje, a
uzgoj i branje šafrana je zahtjevno, šafran stoga nosi titulu i
najskupljeg začina na svijetu. Dnevno se može ručnim radom ubrati
između 60 do 80 grama.
Vrtni šafran ali i onaj livadni, biljka je iz porodice perunika
intenzivnog je mirisa te blago gorkog okusa.
Ime je šafran potječe iz arapskog jezika i znači „biti žut“,a
dobiveno je zbog žute boje koju otpušta. Danas se prema kriteriju
otpuštanja boje određuje i njegova kvaliteta – jače otpuštanje,
bolja kvaliteta začina.
Ako kupujete vrtni šafran, budite svjesni da će vam u mnogo
slučajeva biti ponuđena jeftinija zamjena za pravi šafran biljku
– poput kurkume pod imenom indijski šafran s naravno slabijom
aromom.
Zato se preporučuje da se vrtni šafran kupi u obliku sušenih
vlakana.
Vrtni šafran može se koristiti kao cvijet u izradi
kamenjara, na travnjacima i u sadnji ispod drugog
ukrasnog bilja.
Da biste održali kvalitetu ovog kralja začina, čuvajte ga u dobro
zatvorenim posudama na umjereno hladnom i tamnom mjestu.