Danas u svijetu postoji preko 200-tinjak vrsta mente, a jedna od najpoznatijih je paprena metvica. Paprena metvica otporna je biljka koja se dodaje u hranu, ali i koristi u mnoge ljekovite svrhe.
Još se u davnim danima koristila u proizvodnji kozmetike i parfema, i to sve zahvaljujući posebnoj aromi. Eterična ulja od metvice tražena su jer pomažu pri opuštanju, koriste se kod masaža ili se pale kao aromatične svijeće. Najviše ljekovitih svojstava sadrže listovi metvice zbog čega se ujedno i najviše koriste.
Paprena metvica pomaže kod probave, smiruje grčeve i proljev, jača imunitet, opušta mišiće, uklanja stres, ublažava bolove u zglobovima i kostima, potiče apetit, smanjuje povišenu temperaturu te je odličan lijek protiv menstrualnih bolova.
Trenutno razlikujemo dvije vrste paprene metvice: crnu i bijelu paprenu metvicu. Osim što se razlikuju u boji, okusi su im gotovo identični.
Važno je spomenuti da u velikim količinama ova ljekovita biljka postaje otrovna zbog čega je treba oprezno dozirati. U kulinarstvu se prvenstveno koristi kao osvježavajući začin koji jelu daje posebnu aromu.