Bundeve ili tikve pravi su vjesnici jeseni. Miris i okus bundeve prati nas u stopu sve do zimskih dana pa iskoristite posljednje trenutke za čari ove namirnice. Donosimo vam vrste jestive bundeve koje će vas sigurno oboriti s nogu.
Vrste jestive bundeve - koju odabrati i zašto?
Ibiza
Bundeva Ibiza rađa se na gotovo svim dijelovima svijeta. Za nju je karakterističan okrugli, pravilni oblik i kora s teksturom. Okus ove vrste jestive bundeve je slatkast, ali je mesto pomalo suho. Ibiza je odlična za pečenje, ali morate je dodatno namastiti maslinovim uljem.
Butternut
Butternut nije zaobljena kao Ibiza, a prepoznat ćete ju po žutoj kori. Njezina je kora jestiva i sadrži mineralne tvari, a meso sočno i podatno. Slatkastog je okusa, a butternut je izvrsna za pripremu marmelada i muffina, ali i pirea te juha.
Kabocha
Kabocha bundeva vrlo je ukusna, ali kao i Ibiza, ima suho mesto. Odlična je za one koji tek počinju eksperimentirati s bundevama jer ima vrlo blag okus i aromu. Prepoznat ćete ju po zelenoj kori, a možete je pripremati na roštilju.
Prinčeva kruna
Prinčeva kruna ubraja se u vrste jestive bundeve, ali se značajno ističe izgledom. Ima sivu koru, a gastroznalci tvrde da je upravo Prinčeva kruna najbolja bundeva za pripremu u pećnici. Ima vrlo sočno i debelo meso, a možete je čak i pohati jer se neće raspasti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!