cimet /

Vrste cimeta - znate li razliku između cejlonskog i kasija cimeta?

Image
Foto: Thinkstock

Cimet je jedan od najstarijih začina čije ime u prijevodu znači mirisna začinska biljka

10.1.2018.
11:29
Thinkstock
VOYO logo

Pisani zapisi o cimetu postoje još u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima, a cimet se spominje i u Bibliji.

Već tada brojni su narodi vrste cimeta koristili za obogaćivanje jela, a od Europljana prvi su ga otkrili Portugalci kada su otkrili Cejlon na kojemu je korišten za jačanje energije i protiv umora. Zbog visokih cijena vrsta cimeta Portugalci i Nizozemci su vodili stogodišnji rat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatije su dvije vrste cimeta - kasija, odnosno kineski cimet i cejlonski cimet. 

Cejlonski cimet je vrsta cimeta koji se od davnina primjenjuje u narodnoj medicini jer liječi upale i infekcije, regulira šećer u krvi i ublažava reumatske bolove. Cejlonski cimet je finog i slatkog mirisa i pomalo ljutog okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasija je vrsta cimeta koja se najčešće nalazi u našim trgovinama. Ova vrsta cimeta ima oštru aromu i snažan miris.

Za dobivanje ove vrste cimeta sijeku se cijele grane i mala stabla kako bi štapići kasije imali gušću strukturu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo