Vinova loza i njezina niža klasifikacija ovisi o
uvjetima koji su propisani Pravilnikom o nacionalnoj listi
priznatih sorata vinove loze.
Tako danas u svijetu, u kulturnom uzgoju postoje mnoge sorte
grožđa za vino, a prema nekima i do 20.000.
U Hrvatskoj se na Nacionalnoj listi priznatih kultivara nalazi 196 sorata vinove loze među kojima je napravljena klasifikacija, a u nastavku pišemo što je to - vinova loza niža klasifikacija.
Sorte grožđa za vino, odnosno vinove loze, podijeljene su u tri skupine i sve imaju zajedničke biološke osobine.
Vinova loza niža klasifikacija
Zapadno europsku skupina (convarietas occidentalis) - traminac,
pinot sivi, crni i bijeli, rajnski rizling, sauvignon, merlot,
cabernet i dr.
Skupinu sorata crnomorskog sliva, panonska skupina (convarietas
pontica) - kraljevina, ružica, plavac mali, frankovka, maraština,
pošip, žilavka, carignan i dr.
Istočnu skupinu sorata (convarietas orientalis) - afus-ali,
muškat hamburg, plemenka i dr.
Vinova loza niža klasifikacija - prema namjeni i
boji:
BIJELE STOLNE SORTE
BIJELE VINSKE SORTE
CRNE STOLNE SORTE
CRNE VINSKE SORTE
Vinova loza niža klasifikacija - prema vremenu
dozrijevanja:
VRLO RANI KULTIVARI
RANI KULTIVARI
SREDNJE KASNI KULTIVARI
KASNI KULTIVARI
VRLO KASNI KULTIVARI
Vinova loza niža klasifikacija - prema načinu
korištenja:
- za potrošnju u svježem stanju (za jelo) - zobatice (stolne
sorte)
- za preradu u vino - vinske sorte
- za destilate
- za proizvodnju ugušćenih moštova, koncentrata i sokova
- za sušenje (grožđice)
- za kompote, marmelade i sl.
- za dekorativne svrhe