Maslina (Olea Europea L.), je zimzelena biljka koja može dostići
visinu od 3 – 13 m. Uzgoj maslina prvenstveno je
podređen proizvodnji maslinovog ulja, ali postoji i mnogo
sorti koje su namijenjene i konzumaciji.
Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju
Italija, a i klima najvećeg dijela primorske Hrvatske prikladna
je za uzgoj maslina.
Tako u našim krajevima prevladava uzgoj mnogo domaćih
sorata maslina, a u suvremenim se nasadima uvode se i
mnoge gospodarski vrijedne sorte uvezene ponajviše iz Italije i
Francuske.
Ekološki uvjeti za uzgoj maslina je, prvenstveno
temperatura, koja je najznačajniji čimbenik i ujedno ograničava
područje uzgoja masline.
Srednja godišnja temperatura u zonama uzgoja masline
morala bi se kretati oko 15 - 20 °C, dok apsolutna
maksimalna temperatura može biti i do 40 °C, no da bi raslo bez
štetnih posljedica za maslinu stablo mora biti dobro opskrbljeno
vodom.
Minimalne temperature za uzgoj maslina ne smiju biti niže od -7 °C, ako potraju duže od tjedan dana, mogu prouzročiti ozbiljne štete stablu masline, ako zahlađenje traje dulje od 8 - 10 dana. Uzgoj maslina ne treba započinjati na područjima gdje temperatura uobičava pasti niže od -4 do -5 °C.
Iako je maslina relativno otporna prema vjetrovima i traži prozračnost (što je vrlo važno tijekom cvatnje), područja u kojima često pušu jaki vjetrovi potrebno je ili izbjegavati ili na njima podizati vjetrobrane. Stablo masline je takvo da zahtjeva izravnu sunčevu svjetlost za svaki list jer je tipična heliofilna biljka.
Za uzgoj maslina tlo mora biti rahlo, da brzo
može primiti vodu od obilne kiše, mora biti duboko te imati
dobar kapacitet za vodu da u sebi može zadržati što više od
primljene vode. Orijentacijski je određeno i da sadržaj gline ne
bi smio biti veći od 60 %. Također pH tla za uzgoj masina trebao
bi biti između 7 i 8.
Sadnji maslina se može pristupiti u bilo koje doba godine ako se
koriste sadnice iz rasadnika, ali sadnja se najčešće odvija u
listopadu za južne regije te u ožujku-travnju-svibnju za
središnje-sjeverne regije. Rezidba se provodi redovito svake
godine.
Uzgoj maslina podrazumijeva i da se prostor u
maslinicima obrađuje mehanizirano, a prostor unutar redova treba
tretirati se herbicidima. Treba voditi računa o gnojidbi, a bilo
bi dobro i napraviti kemijsku analizu tla prije
sadnje.
Uzgoj maslina na godišnjem nivou završava berbom, a masline za
jelo (za potrošnju »za stolom«) beru se u jesen kada su još
nedozrele.
Napomena za kraj, uzgoj maslina za konzerviranje podrazumijeva da se kasnije u preradi koriste isključivo zdravi i mesnati plodovi te oni koji nisu oštećeni.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!