Uzgoj klica je jedan od jednostavnijih uzgoja a ima i mnogobrojne dobrobiti.
Pravilo za uzgoj klica je da se primjeni namakanje u vodi. Tako će se aktivirati enzimi u sjemenci, a započinju vrlo složeni procesi promjena koje na kraju vode k rastu nove biljke.
Proklijalo sjeme povećava svoju prvobitnu veličinu te nekoliko
puta u nekoliko dana klijanja, i očito je da je to sjeme izuzetno
bogato aktivnim tvarima.
Tako npr. klica Mungo graha povećava količinu bjelančevina s 25
na 37 %.
Kod uzgoja klice, potrebna vam je staklena posuda (može i obična staklenka), malo gaze kojom ćete prekriti vrh staklenke i gumica koja će učvrstiti gazu za staklenku. Za neke sjemenke, kao što su grah ili soja, upotrijebite malo veću posudu, ali neka je ujedno šira i dublja tako da klice imaju mjesta da se razviju.
Postupak za uzgoj klica
Svaka jestiva sjemenka može proklijati, ali je vrlo važno obratiti pažnju da koristite kemijski neobrađene sjemenke i naravno genetski nemodificirano sjeme.
Staklenke s klicama držite na mračnom mjestu, a klice će izgledati potpuno prirodno upravo iz razloga jer je njihovo prirodno mjesto razvoja u zemlji, u mraku.
Zadnji dan uzgoja klica, prije samog konzumiranja, možete staviti klice na sunce da im se razviju mali listići. Potrebno je prosječno oko 4 dana da se sjemenka razvije u klicu idealnu za konzumiranje.
Prilikom uzgoja klica, klice moraju imati maju dovoljno vlage, ali ne smiju biti u mokrome, jer bi se na njima mogla razviti plijesan. Ako se to desi
Potrebno je prosječno oko 4 dana da se sjemenka razvije u klicu idealnu za konzumiranje.
Da bi se isprala plijesan, sjemenke se moraju ispirati svaki dan po dva do tri puta. To radite pažljivo kroz gazu na vrhu staklenke, koju potom vratite na isto mjesto.
Klice uglavnom sadrže kvalitetne nezasićene masne kiseline, te vitamin E i izvor su mnogih hranjivih sastojaka. Možete uzgajati klice sezama, koje su osušene, odličan i ukusan dodatak kruhu i pecivima.
Klice badema, koristite kao ukusan dodatak frapeima, voćnim i slanim salatama, pirjanim jelima, jelima od riže.
Klice rotkvice sadrže kalcij, željezo, fosfor, vitamine B i C,
dobre su za žuč, potiču cirkulaciju, imaju protuupalno djelovanje
ali njih treba uzimati u manjim količinama.
Klice leće sadrže bjelančevine, željezo, cink, fosfor, natrij ,
mangan, selen , vitamine A, B, C i E. Odlične su za srce i
krvožilni sustav.
Klice leće namačemo 6 sati a ispiremo 3 puta dnevno.
Klice bundevinih sjemenki se namaču čak do 16 sati dnevno, a
dobre su za jačanje imunološkog sustava te pomažu kod liječenja
prostate.
Klice graška su izuzetno ljekovite, sadrže mnogo više kalorija, ugljikohidrata, proteina i vlakana. Njih namačemo ih 3-4 sata, a ispiremo 3-4 puta dnevno.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!