Što je sve potrebno /

Sve što morate znati o uzgoju hrena

Image

Uzgajanje hrena poteklo je iz Europe, a danas se koristi i u Velikoj Britaniji i SAD-u. Što je sve potrebno i kako se uzgaja hren?

26.7.2017.
13:06
VOYO logo

Hren je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog zadebljalog podanka iz kojeg se može razviti korijenje, koje može doseći i 1 metar dubine. Rezan ili riban, hren ima ljut okus i miris.

Za uzgoj hrena najprikladnija su srednje teška tla poput ilovače. Pri uzgoju hrena pozornost treba posvetiti temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mirovanju hren može prezimiti na temperaturi -45 stupnjeva, no neukorijenjene reznice hrena i izvađeni podanci se mogu smrznuti već na temperaturi od -6 stupnjeva.

Najpogodnije temperature za uzgoj hrena su blage temperature od 17-20 stupnjeva, dok na temperaturama višim od 25 stupnjeva, hren usporava rast u smanjuje se prinos i kvaliteta podanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za uzgoj hrena i dobar rast najprikladnija je umjerena vlaga tla i visoka vlažnost zraka.

Uzgajanje hrena počnite njegovom sadnjom u jesen ili proljeće, i to u periodu od kraja ožujka do sredine travnja. Sade se u redovima od 50 centimetara, a reznice se polažu ukoso 30 centimetara jedna od druge.

Na istoj plodorednoj površini hren možete saditi tek nakon 3 do 4 godine.

Uzgojeni hren vadi se u kasnu jesenm i ukoliko je nedorađen može se skladištiti u podrumima uz dobru zaštitu od smrzavanja, a ukoliko je dorađen sladišti se na temperaturi od 0-1 stupanj, do 6 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo