Hren je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog zadebljalog podanka iz kojeg se može razviti korijenje, koje može doseći i 1 metar dubine. Rezan ili riban, hren ima ljut okus i miris.
Za uzgoj hrena najprikladnija su srednje teška tla poput ilovače. Pri uzgoju hrena pozornost treba posvetiti temperaturi.
U mirovanju hren može prezimiti na temperaturi -45 stupnjeva, no neukorijenjene reznice hrena i izvađeni podanci se mogu smrznuti već na temperaturi od -6 stupnjeva.
Najpogodnije temperature za uzgoj hrena su blage temperature od 17-20 stupnjeva, dok na temperaturama višim od 25 stupnjeva, hren usporava rast u smanjuje se prinos i kvaliteta podanka.
Za uzgoj hrena i dobar rast najprikladnija je umjerena vlaga tla i visoka vlažnost zraka.
Uzgajanje hrena počnite njegovom sadnjom u jesen ili proljeće, i to u periodu od kraja ožujka do sredine travnja. Sade se u redovima od 50 centimetara, a reznice se polažu ukoso 30 centimetara jedna od druge.
Na istoj plodorednoj površini hren možete saditi tek nakon 3 do 4 godine.
Uzgojeni hren vadi se u kasnu jesenm i ukoliko je nedorađen može se skladištiti u podrumima uz dobru zaštitu od smrzavanja, a ukoliko je dorađen sladišti se na temperaturi od 0-1 stupanj, do 6 mjeseci.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!