Povrtnjak i radovi u vrtu /

Uzgoj graška na otvorenom

Image
Foto: pixabay.com

Sjetva za uzgoj graška na otvorenom, treba se obavit što je moguće ranije, već potkraj veljače ili početkom ožujka, a kako se izvodi uzgoj graška na otvorenom čitajte u nastavku

2.3.2019.
22:29
pixabay.com
VOYO logo

Uzgoj graška na otvorenom počinje sijanjem u rano proljeće. Ovdje treba poštivati plodored pa tako morate znati i da se grašak i ostale lepirnjače ne smiju uzgajati  na istoj površini najmanje 4 godine. Tako se grašak za konzerviranje sije nakon strnih žitarica, uljane repice, krumpira ili šećerne repe, dok kukuruz nije dobra pretkultura.
Zato je grašak dobra pretkultura za mnoštvo drugih poljoprivrednih kultura jer zbog kratke vegetacije rano napušta tlo, a za sobom u tlu ostavlja oko 100 kg/ha organskog dušika.
To je i poseban razlog zbog kojeg se uzgoj graška na otvorenom preporučuje u povrtlarstvu.
Grašak se uspješno uzgaja u uvjetima umjerene i vlažne klime. Optimalna temperatura za razvoj iznosi 18 ºC. 

Uzgoj graška na otvorenom u vrtu, uvijek je isti.  Sije se na dubinu 4 - 6 cm na težim tlima, dok se na lakšim i pjeskovitim tlima sije na dubinu 6 - 8 cm, ako su tla pjeskovita ili aluvijalna, obavezno je potrebno navodnjavanje.
Valjanje tla je obavezno, a možete ga raditi ili sijačicom s valjkom, koja valja traku u koju je posijan grašak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tlo za uzgoj graška mora biti dovoljno jako prokopano još tijekom jeseni. Prije sjetve gnoji se mineralnim gnojivima, osobito kalijevim, a nakon nicanja može se prihraniti i dušičnim gnojivom. Osim gnojiva, tlu treba dodati i vapno. Uzgoj graška na otvorenom traži otvoren, sunčan položaj, no za ljetnih vrućina uzgoj je bolji ako je grašak u sjeni drveća. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo