Uzgoj graška na otvorenom počinje sijanjem u
rano proljeće. Ovdje treba poštivati plodored pa tako morate
znati i da se grašak i ostale lepirnjače ne smiju uzgajati
na istoj površini najmanje 4 godine. Tako se grašak za
konzerviranje sije nakon strnih žitarica, uljane repice, krumpira
ili šećerne repe, dok kukuruz nije dobra pretkultura.
Zato je grašak dobra pretkultura za mnoštvo drugih
poljoprivrednih kultura jer zbog kratke vegetacije rano napušta
tlo, a za sobom u tlu ostavlja oko 100 kg/ha organskog
dušika.
To je i poseban razlog zbog kojeg se uzgoj graška na
otvorenom preporučuje u povrtlarstvu.
Grašak se uspješno uzgaja u uvjetima umjerene i vlažne klime.
Optimalna temperatura za razvoj iznosi 18 ºC.
Uzgoj graška na otvorenom u vrtu, uvijek je
isti. Sije se na dubinu 4 - 6 cm na težim tlima, dok se na
lakšim i pjeskovitim tlima sije na dubinu 6 - 8 cm, ako su tla
pjeskovita ili aluvijalna, obavezno je potrebno
navodnjavanje.
Valjanje tla je obavezno, a možete ga raditi ili sijačicom s
valjkom, koja valja traku u koju je posijan grašak.
Tlo za uzgoj graška mora biti dovoljno jako prokopano još tijekom jeseni. Prije sjetve gnoji se mineralnim gnojivima, osobito kalijevim, a nakon nicanja može se prihraniti i dušičnim gnojivom. Osim gnojiva, tlu treba dodati i vapno. Uzgoj graška na otvorenom traži otvoren, sunčan položaj, no za ljetnih vrućina uzgoj je bolji ako je grašak u sjeni drveća.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!