Zašto se ne bi okušali u sadnji graha? Uz malo strpljenja možete si priuštiti zdravu namirnicu za koju znate od kuda dolazi, a sama briga o uzgoju može djelovati umirujuće. Uzgoj graha zahtijeva nekoliko ispunjenih preduvjeta kako bi urodio plodom.
Uzgoj graha
Prije svega bitno je tlo. Grah voli mrvičasta tla, a budući da ima dugačak korijen i razgranati, preferira bogato tlo koje sadrži dovoljno nutritivnih tvari za uspješan rast. Ovu seljačku, domaću namirnicu ključno je zaštititi od hladnoće i proljetnih mrazove.
Upravo se zato sije tek kada u nešto toplijim danima. Ne preporučuje se sadnja graha prije nego što temperatura dosegne 10 stupnjeva, a to je otprilike samim krajem travnja. Grah je sazrijeva otprilike 60 dana nakon sjetve odnosno to vrijeme ovisi o vrsti graha koju sadite.
Uzgoj graha osjetljiv je na korov pa je prije svega bitno počupati korov i poprskati tlo sredstvom protiv njegova razvijana. Grah obavezno gnojite kako bi mu osigurali dovoljno organskih tvari i obogatili tlo.
U slučaju oboljenja, grah tretirajte samo onako kako nalažu upute. Previše pesticida uništit će vaš trud da stvorite prirodnu namirnicu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!