Šljiva je zdravo voće koje možemo pronaći u gotovo svim vrtovima. Ako i sami razmišljate o sadnji, za vas smo izdvojili najpopularnije sorte šljiva u Hrvatskoj kako bismo vam pomogli u odabiru one prave.
Šljiva (lat. Prunus domestica) rasprostranjeno je voće porijeklom iz Azije, odakle se vrlo brzo proširila na ostatak svijeta. Raste kao srednje veliko stablo, a ukusne plodove donosi na dvogodišnjim ili trogodišnjim granama. Zahvaljujući vitaminima, mineralima, dijatetskim vlaknima i prirodnim šećerima koje sadrži, šljiva je voće koje zauzima važno mjesto u našoj prehrani.
Šljiva svoju cvatnju započinje već u travnju i svibnju, dok do sazrijevanja plodova dolazi tek početkom jeseni, točnije u rujnu. Mogu se konzumirati sirove, mogu se sušiti, od njih se prave džemovi i marmelade, a od šljiva se također radi rakija (šljivovica).
Što se tiče uzgoja, šljive nisu nimalo zahtjevne pa ih je jednostavno uzgajati. Otporne su na izrazito niske temperature pa tako neke sorte mogu podnijeti i 30 stupnjeva Celzijusa ispod ništice. Na mlade plodove treba pripaziti jer njima hladnoća ipak šteti. Idealna temperatura za rast i razvoj šljive jest otprilike 20-ak stupnjeva. Odgovaraju joj duboka propusna tla bogata fosforom i kalijem.
Šljive po sortama dijelimo na tri posebne skupine, a to su stolne sorte, višenamjenske sorte i rakijske sorte. Danas razlikujemo preko dvije tisuće različitih sorti šljiva, a u Hrvatskoj ih uspijeva nekoliko. Jedna od najzastupljenijih vrsta šljiva koja se uzgaja u Hrvatskoj je sorta bistrica. Karakteristična je po velikim, duguljastim plodovima plavo-ljubičaste boje.
Osim bistrice, na našem su području još popularne talijanka, čačanska ljepotica, čačanska najbolja, čačanska rana i čačanska rodna šljiva. Za uzgoj se također sve više preporučuju nove sorte šljiva kao što su topfirst, topstar, toptaste te tophit.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!