VRT I BILJE /

Tretiranje vinograda

Image
Foto: PIXABAY

Kišno vrijeme pogoduje stvaranju uvjeta za razvoj raznih bolesti u vinogradu, koje za posljedicu mogu imati smanjeni urod te štetu na plodovima.

22.12.2019.
0:00
PIXABAY
VOYO logo

Tretiranje vinograda stoga treba obavljati nekoliko puta godišnje kako bi plodovi bili što zdraviji i kvalitetniji. U tom smislu, preporučljivo je prskati vinovu lozu prije i nakon njene cvatnje. Za tretiranje vinograda najčešće se koristi kombinacija fungicida, sredstva za zaštitu bilja koja su namijenjena suzbijanju ili sprječavanju pojave uzročnika bolesti. Mogu se koristiti preventivno, kada želimo unaprijed zaštititi zarazu,  ili prilikom liječenja već zaražene biljke. 

Tretiranje vinograda prije cvatnje
Početkom cvatnje smatra se razdoblje kada je otvoreno 5-10% cvjetova vinove loze. Ako se na vrijeme poprska vinovu lozu, početkom cvatnje, biljku se štiti od učestalih bolesti poput  peronospore, pepelnice i sive plijesni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tretiranje vinograda nakon cvatnje
Nakon cvatnje biljci i dalje prijete bolesti stoga se preporučuje prskanje vinove loze fungicidima koje je potrebno raspodijeliti po cijeloj površini lista i bobicama.

Tretiranje vinograda nakon tuče
Tuča za sobom gotovo uvijek ostavlja značajne šteta na poljoprivrednim usjevima. Ako tuča ozlijedi plodove vinove loze, potrebno ih je zaštititi od mogućih bolesti i nametnika. Grožđe oštećeno tučom je osjetljivije na zaraze stoga je potrebno pratiti hoće li doći do nekakvih promjena u izgledu plodova. Primjerice, može doći do promjene boje ploda ili šara na njima, stoga se preporučuje obaviti preventivnu zaštitu protiv sive plijesni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom korištenja bilo kojeg pripravka potrebno je voditi računa da isti ne škodi ljudskom zdravlju kao da ne uzrokuje negativne posljedice u procesu vinifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo