Jagoda je prilagodljiva različitim vrstama tla kao i klimatskim uvjetima. No, ipak je prije same sadnje potrebno ispuniti osnovne predujete za podizanje nasada, a to su izbor tla - rahlija i laganija tla, tla bogata humusom, optimalan pH 5,5-6,5, dobra opskrbljenost makroelementima te tla na kojima ne "leži" voda. Dakle, pogodno tlo za jagode ipak mora biti osigurano.
(FOTO: Pexels)
Tlo za jagode kreće se pripremati oranjem na dubini od 30 do 40 centimetara ako se radi o ilovasto-pjeskovitom tlu, ako je tlo "teže", preporuča se oranje i na dubini od 50 centimetara. Nakon oranja slijedi distribucija organskih i mineralnih gnojiva, kao i kalcizacija ako je potrebna.
Slijedi fina priprema tla čime se usitnjava zemlja od praškaste do sitno zrnate strukture i to na dubinu do 15 centimetara. Nakon usitnjavanja izgrađuju se gredice, a potom postavljaju cijevi za navodnjavanje kapanjem. Širina gredice ovisi o načinu proizvodnje i može biti od 30 do 90 centimetara, a visine od 20 do 40 centimetara.
U tradicionalnom uzgoju jagode sadnja se uglavnom obavlja s frigo i zelenim sadnicama u srpnju i kolovozu ili na proljeće u travnju i svibnju. Ne smije se saditi ni preduboko ni preplitko već optimalno, tako da korjenov vrat malo proviruje iz tla
Tlo za jagode vode biti dobro navodnjeno, a potrebno je jagodama priskrbiti 4-6 litara vode/m/h.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!