Sušena papaja može se naći u prodavaonicama specijaliziranima za suho voće i začine. Cijena sušene papaje nije baš mala, ali ako tražite saveznika za mršavljenje - našli ste ga u papaji, pa vam sigurno neće biti teško izdvojiti malo više za nju.
Sušena papaja može se koristiti u raznim receptima pa će se tako odlično snaći u laganim desertima, koje će podići i dati im dodatnu svježinu.
U nekim se krajevima ta biljka naziva "ljekovitim stablom",
budući da se od listova i sjemenja pripremaju različiti
lijekovi.
Sušenu papaju možete koristiti i u raznim voćnim
salatama, ili ju konzumirati i kao grickalicu, odnosno
koristan međuobrok.
Kalorijama je dosta bogatija od svježe papaje, a što je
najvažnije u sebi nema niti malo masti. Okus sušene
papaje ne odudara previše od okusa one svježe.
Ovo voće vam može pomoći kada vas muči žgaravica, loša probava ili vjetrovi, a sušena papaja je siromašna kalorijama, a bogata vitaminima A i C.
Zreli plod se može koristiti u svježem stanju ili se može sušiti i dehidrirati te tako koristiti kao bilo koje drugo sušeno voće.
S obzirom na to da ova voćka ne uspijeva u našem podneblju,
sušeni oblik dobrodošao je u našoj kuhinji. Poboljšava apetit te
djeluje antibakterijski.
Sjemenke se najčešće koriste kao začin jer imaju okus sličan
papru, a imaju i svojstvo da dobro gase žeđ.
Plod papaje se može konzumirati svjež, ili kao sušeno voće. Iz nezrelog se ploda dobiva enzim papain koji potiče probavu i razgradnju hrane.
Sušena papaja je vrlo zdravo ljetno tropsko voće
Bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i hranjivim tvarima. Ovi vitamini pospješuju naš imunološki sustav te nas štite od prehlada i gripe. Enzim papain smanjuje i upalne procese kod mnogih bolesti, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht ili astmu.
Za doručak kao muesli te u raznim kolačima, sušena papaja će vas oduševiti.