Šupljikavost lista marelice bolest je koja napada listove i plodove marelice, a uzročnik je gljiva Stigmina carcophilla. Bolest se javlja na listovima u obliku malih, okruglih pjega crvenkastosmeđe boje. Pjege se povećavaju i mogu se spojiti. Tada pjege i perforacije na listu više nemaju okruglast oblik. Tkivo unutar pjege nekrotizira i ispada pa listovi ostaju šupljikavi. Kod kasnih zaraza pjege se javljaju, ali nekrotizirane zone ne ispadaju.
Jako zaraženi listovi mogu otpasti, ali to se kod nas rijetko događa, osim u slučaju ako je zaražena peteljka lista. Tada će list otpasti. Na površini ploda javljaju se male, okruglaste, purpurne, malo uzdignute pjege koje u sredini nekih sorata mogu nekrotizirati.
Optimalna temperatura od 20 do 23 °C uz prisutnost vode uvjet je za šupljikavost lista marelice. Inkubacijsko razdoblje traje 5 do 14 dana. Primarne infekcije na listovima mogu se ostvariti već u doba njihova otvaranja.
Šupljikavost lista marelice se smanjuje rezidbom zaraženih izboja tijekom zime i njihovim iznošenjem iz voćnjaka. Osim toga, potrebna je i primjena fungicida. Kasna jesenska prskanja fungicidima na bazi bakra pružaju zaštitu od eventualnih infekcija tijekom zime.