Plantana banane su zeljaste biljke iz roda Musa. Rastu najbolje u područjima sa stalnim toplim temperaturama i zaštitom od jakih vjetrova. Glavna su hrana u tropskim regijama svijeta, a tretira se na isti način kao i krumpir. Neutralna su okusa i teksture pa se kuhaju ili prže, imaju puno škroba, a malo šećera. Vrsta je koja se mora skuhati prije posluživanja jer je neprikladna sirova. Koristi se u mnogim jelima poput krumpira i vrlo je popularana u zapadnoj Africi i u Karipskima zemljama. Obično je kuhana,pržena ili pečena.
Plantana banane se spominju kao tjestenina i krumpir na Karibima. Prodaju se kao svjež proizvod u supermarketima, one su obično zelene banane ali zrele mogu biti i crne boje. Ovo povrće-banane mogu se jesti i drugačijeg su okusa u svakoj fazi razvoja. Unutrašnja boja ploda će ostati kremasta, žućkasta ili lagano ružičasta. Kada je koža zelena do žuta, okus mesa je blag i njegova tekstura je škrob. Kako se mijenja na smeđu ili crnu, ona je slađeg okusa i više banana arome, ali još uvijek drži čvrsto oblik kada je kuhana.
Plod plantana banane u prosjeku ima oko 65% vlage,koristi se kao povrće,dulji je od klasične banane, te ima deblju kožu i grublju površinu. Ne postoji formalna botanička razlika između banane i plantane,te korištenje bilo kojeg pojma temelji se isključivo na tome kako se voće konzumira, piše Exotic-king.com.