Biljni svijet /

Što je to naklijavanje graha i kako se izvodi?

Image
Foto: www.pixabay.com

Naklijavanje graha radimo kako bismo ubrzali klijanje sjemena. Najčešći načini da se poveća stopa klijavost je naklijavanje graha,namakanje i klijanje.

2.7.2019.
22:10
www.pixabay.com
VOYO logo

Već i ptice na grani znaju da je grah najznačajnija povrtlarska kultura u ishrani ljudi, jer ima visok sadržaj bjelančevina, veliki broj aminokiselina i veliku hranidbenu vrijednost.
Što je dakle, naklijavanje graha i kako se izvodi?

Raditi naklijavanje graha odnosno, potopiti sjemenke - je klasičan način za ubrzati klijanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ga posijemo u zemlju prethodno namočene sjemenke, njihova klijavost se javlja 2 ili 3 dana brže.
Postoji nekoliko načina za naklijavanje graha: uzmite malu duboku posudu, prelijte sjeme, a gornji poklopac s vodom poklopite gazom. 
Temperature vode i vrijeme naklijavanje graha u potpunosti ovisi o tome koje je grah vrste.
Mahunarke se natapaju do 5 sati, rotkvica, rotkvica, bundeve, tikvice natopljena za pola dana, rajčice i repa - dan, ali zeleni grah, peršin, mrkva i luk treba natapati najmanje dva dana. 
Pri naklijavanju graha, važno je da svaka 4 sata morate promijeniti vodu i miješati sjemenke. Znak da je naklijavanje graha završeno, smatra se kada sjeme potpuno nabubri. 

Želimo li potaknuti brže klijanje sjemena te povećati otpornost bilja prema bolestima i štetnicima, umjesto kemijskim sredstvima, sjeme povrća, začinskih i ljekovitih biljaka možemo ojačati biljnom kupkom, te s njima raditi i naklijavanje graha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo