Već i ptice na grani znaju da je grah najznačajnija povrtlarska
kultura u ishrani ljudi, jer ima visok sadržaj bjelančevina,
veliki broj aminokiselina i veliku hranidbenu vrijednost.
Što je dakle, naklijavanje graha i kako se
izvodi?
Raditi naklijavanje graha odnosno, potopiti sjemenke - je klasičan način za ubrzati klijanje.
Ako ga posijemo u zemlju prethodno namočene sjemenke, njihova
klijavost se javlja 2 ili 3 dana brže.
Postoji nekoliko načina za naklijavanje graha:
uzmite malu duboku posudu, prelijte sjeme, a gornji poklopac s
vodom poklopite gazom.
Temperature vode i vrijeme naklijavanje graha u potpunosti ovisi
o tome koje je grah vrste.
Mahunarke se natapaju do 5 sati, rotkvica, rotkvica, bundeve,
tikvice natopljena za pola dana, rajčice i repa - dan, ali zeleni
grah, peršin, mrkva i luk treba natapati najmanje dva
dana.
Pri naklijavanju graha, važno je da svaka 4 sata morate
promijeniti vodu i miješati sjemenke. Znak da je
naklijavanje graha završeno, smatra se kada sjeme potpuno
nabubri.
Želimo li potaknuti brže klijanje sjemena te povećati otpornost bilja prema bolestima i štetnicima, umjesto kemijskim sredstvima, sjeme povrća, začinskih i ljekovitih biljaka možemo ojačati biljnom kupkom, te s njima raditi i naklijavanje graha.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!