Ječam barun je sorta namijenjena potrebama industrije
slada, stočarstva te ljudske prehrane
Sorta je niske, vrlo čvrste i elastične stabljike, koja
naraste oko 80 cm) te je izvrsne otpornosti na polijeganje.
Ječam barun ima klas koji je dvoredan, polu
rastresit, erectum tipa lagano povijen u vrijeme formiranja zrna
i pune zriobe.
Lagano odvaja od zrna i zrno je vrlo krupno.
Ječam barun ima zrno mase koja je na 1 000 zrna
od 46 do 48 grama.
Zrno je okruglasto, dobro formirano, hektolitarska masa zrna je
od 68 do 72 kilograma, dobrih osobina pivarske kakvoće i
ujednačene krupnoće, s više od 90% zrna većeg od 2,5 mm)
Ječam barun je srednje rana sorta koja je
tolerantna na rasprostranjene bolesti ječma, zimske nepogode i
sušu
Sorta ječam barun nalazi se na EU katalogu sorti, i priznat u
Republici Makedoniji, Federaciji BiH i Republici Kosovo.
Navedene osobine sorte ječam barun omogućavaju ostvarivanje
proizvodnog sklopa od 900 do 1100 klasova/m2 , a što se najlakše
postiže sjetvom od 450 klijavih zrna/m2.
Sjetva se radi na dubinu 4-5 cm, od 1. do 20. listopada i uz
pravilnu primjenu agrotehničkih mjera, posebno gnojidbe,
prilagođene sorti i ovisne o plodnosti tla.
Ječam barun je u proizvodnji ostvarivao dobre urode zrna, na boljim tlima i uz pravilno primijenjenu agrotehniku, i više od 8,5 t/ha, što potvrđuju višegodišnji rezultati makropokusa i proizvodnje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!