Nara ili šipak često pada u sjenu drugh agruma poput naranče, a sadrži brojne beneficije za vaše zdravlje. Osim toga, ljepota ove biljke može transfomirati svaki vrt. Međutim, ljudi rade greške u uzgoju i sadnji, a posebice kada je u pitanju obrezivanje nara.
Nara je grmovita je biljka koja može doseći tri metra visine.U proljeće se listovi poprimaju svoj puni oblik, a stvaraju se crveni cvjetovi. Upravo se iz njih rađa sočan plod koji konačnu veličinu i obujam dobivaju u punom mahu ljta u kolovozu, a zrelost nastupa u jesenskom listopadu.
Fini plod šipka ili nara oblika je jabuke, a prepoznatljiv je po jedinstveno crvenoj boji tamnije nijasne i glatkoj površini. Meso se odlikuje sočnošću, a formirano je od zrna koja kucaju od soka. Mnoge plod nara podsjeća na borovnicu.
Sadnja u vrtu podrazumijeva obaveznu zaštitu od vjetra i nije komplicirana kao obrezivanje nara. Sadnica se postavlja u rupu u tlu koje je prethodno kvalitetno obrađeno. Potrebno je iskopati jamu duboku malo manje od metra, a na korijen biljke postavlja se rahla, prozračna zemlja i dodaje gnojivo. Potrebno je na kraju zemlju obilno zaliti vodom kako bi održala vlažnost.
Kako pravilno obrezati nar?
Grm nara formira lepezasti oblik, a obrezivanje bi se trebalo obavljati u kasno proljeće prvo. Tada potražite suhe i bolesne grane koje obustavljaju rast zdravih. Šipak koji raste u zatvorenom prostoru mora se obrezivati na početku zime.
Obrezivanje nara bitno je za održavanje forme biljke. Režite istaknute izdanke na pedesetak centimetara dužine, a svake godine biljku grm šipka potrebno je prorijediti. Rezidba omogućuje da cijela biljka dobije dovoljnu količinu svjetlosti i na taj način bolje raste. Obrezivanje nara posebno je bitno kako bi svjetlost mogla dotaknuti plodove Cilj je uspostaviti balans između rasta biljke i rađanja, a imajte na umu da grm nara ne rađa plodove u unutrašnjosti pa se fokusirajte na slabe i bolesne grane u unutrašnjosti samog grma.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!