Špinat je bez dileme jedna od najzdravijih namirnicana svijetu, stoga ne čudi što ga sve više ljudi odabire uzgajati u svojim vrtovima. Ako ste i vi jedni od njih, donosimo vam savjete za uspješnu sadnju i uzgoj špinata.
Špinat je zapravo jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Porijeklom je iz zapadne Azije, točnije područja današnjeg Irana gdje se počeo uzgajati pred više od dvije tisuće godine. Ubrzo se proširio na ostatak svijeta pa ga tako možemo pronaći kako raste u gotovo svakom vrtu.
Špinat sadrži mnoštvo vitamina (vitamin A, C, K), minerala i ostalih zdravih nutrijenata koji pozitivno djeluju na naše zdravlje. Pomaže pri izlučivanju vode iz organizma, liječenju slabokrvnosti, problema s bubrezima te krvožilnog sustava. Neka istraživanja pokazala su da redovito konzumacija špinata smanjuje rizik oboljenja od raka.
Što se tiče samog uzgoja, špinat nije prezahtjevno povrće. Najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, na idealnoj temperaturi od 18 do 20 stupnjeva Celzijusa. Na svakoj temperaturi nižoj od deset stupnjeva Celzijusa rast špinata je vidljivo usporen. Niske temperature osim na rast biljke, također utječu i na samu kvalitetu lišća.
Prije same sadnje, važno je dobro pripremiti i prihraniti tlo. Za domaći uzgoj špinata na otvorenom najpogodnija su laka i srednje teška tla uz neutralnu ili relativno slabo kiselu reakciju, a naročito je važno da imaju dobar kapacitet za vodu.
Špinat je najbolje saditi u redove, na međurednom razmaku od 15 do najviše 30 centimetara. Osim toga, razmak u redu trebao bi biti oko sedam centimetara.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!